ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς: Είδατε τι έγινε στις εκλογές στην Ιταλία

«Καμπανάκι» Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς: Είδατε τι έγινε στις εκλογές στην Ιταλία
Η αναφορά Μπάιντεν έγινε με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες AP Photo/Evan Vucci (Φωτογραφία αρχείου)

Με έντονη ανησυχία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην έκβαση των ιταλικών βουλευτικών εκλογών, και τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι, με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν με έμφαση την τοποθέτησή του. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε εν συνεχεία να διαβεβαιώσει, με δήλωση στο πρακτορείο Ansa, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τη δημοκρατική επιλογή των Ιταλών.

«Μόλις είδατε τι συνέβη στην Ιταλία με τις εκλογές. Βλέπετε τι θα συμβεί στον κόσμο. Ο λόγος για τον οποίο το λέω, είναι ότι δεν μπορείτε να είστε αισιόδοξοι ούτε για το τι θα συμβεί εδώ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Η αναφορά Μπάιντεν έγινε με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ενδεχόμενο κατάκτησης της πλειοψηφίας από τους Ρεπουμπλικανούς τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία.

Την αναφορά Μπάιντεν σε δείπνο της Ένωσης Δημοκρατικών Κυβερνητών μετέφερε πρώτη η ανταποκρίτρια του Associated Press στο Λευκό Οίκο, Σούνγκ Μιν Κιμ, κάνοντας λόγο για προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου «για την τύχη της δημοκρατίας».

Η δήλωση Μπάιντεν για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, που αναδεικνύουν στην εξουσία τη συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς, καταγράφεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν επίσης πως ήταν εκτός επίσημου κειμένου ομιλίας.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, με δήλωσή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, θέλησε να επαναλάβει ότι η Ουάσινγκτον σέβεται το αποτέλεσμα της δημοκρατικά εκφρασμένης βούλησης του ιταλικού λαού.

Στη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου (ο οποίος δεν κατονομάζεται) προς το πρακτορείο Ansa, υπογραμμίζεται:

«Μετά τις πρόσφατες εκλογές, η Ιταλία είναι στη φάση σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Όπως έχουμε ήδη πει, σεβόμαστε την δημοκρατική επιλογή του ιταλικού λαού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες και ανυπομονούν να συνεργασθούν με τη νέα κυβέρνηση που προκύπτει από την εκλογική διαδικασία και να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί, ως σύμμαχοι, για την προαγωγή των κοινών στόχων και συμφερόντων μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ