ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Βραζιλία: 14 μονάδες μπροστά ο Λούλα έναντι του Μπολσονάρου σύμφωνα με δημοσκόπηση

Εκλογές στη Βραζιλία: 14 μονάδες μπροστά ο Λούλα έναντι του Μπολσονάρου σύμφωνα με δημοσκόπηση
Διατηρεί προβάδισμα ο Λούλα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες AP Photo/Bruna Prado

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί μεγάλο προβάδισμα δεκατεσσάρων εκατοστιαίων μονάδων έναντι του απερχόμενου αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Λούλα συγκεντρώνει το 48% των προθέσεων ψήφου (+1 από την περασμένη εβδομάδα), ενώ ο κ. Μπολσονάρου επίσης κατέγραψε οριακή άνοδο του ποσοστού του, στο 34% (+1), υποδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Τα δύο φαβορί απομακρύνθηκαν κι άλλο από τον τρίτο Σίρου Γκόμες (κεντροαριστερά), που είδε το ποσοστό του να πέφτει στο 6% (–1), κι από τη γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ (κεντροδεξιά), η οποία συγκεντρώνει το 5% των προθέσεων ψήφου (αμετάβλητο).

Ο πρώην πρόεδρος Σίλβα (2003-2010) έχει πιθανότητες να εκλεγεί για την τρίτη του θητεία από τον πρώτο γύρο, εάν συγκεντρώσει πάνω από 50% των εγκύρων ψηφοδελτίων (αφαιρουμένων λευκών και άκυρων). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Νταταφόλια, πιστώνεται ακριβώς 50% των εγκύρων, όπως και πριν από μια εβδομάδα, ενώ ο πρόεδρος Μπολσονάρου το 36% (+1).

Όμως αυτή η επίδοση του Λούλα παραμένει εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±2%), αφήνοντας να πλανάται αβεβαιότητα για το αν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 30ή Οκτωβρίου.

Αν διεξαχθεί, ο Λούλα θα κερδίσει τον Ζαΐχ Μπολσονάρου με το 54% των ψήφων έναντι 39%, κατά την κυλιόμενη δημοσκόπηση.

«Είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόγνωση (σ.σ. για τη νίκη ή όχι του Λούλα στον πρώτο γύρο), παρότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν άνετο προβάδισμα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζάιρου Νικολάου, πολιτολόγος στο Ίδρυμα Ζετούλιου Βάργκας.

Η δημοσκόπηση του Νταταφόλια διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.800 ψηφοφόρων. Μια ακόμη, η τελευταία πριν από τον πρώτο γύρο, θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Σάββατο από το ινστιτούτο.

Άλλη έρευνα, του ινστιτούτου IPEC, θέλει τον Λούλα να συγκεντρώνει το 52% των εγκύρων ψηφοδελτίων έναντι 34% του αρχηγού του κράτους.

Η δημοσκόπηση του Datafolha δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες πριν από το τελευταίο κρίσιμο προεκλογικό ντιμπέιτ των υποψηφίων, με τη συμμετοχή των 7 από τους συνολικά 11, συμπεριλαμβανομένων των δύο φαβορί, το βράδυ της Πέμπτης (σ.σ. τοπική ώρα· η εκμπομπή ξεκινά σε λίγα λεπτά, στις 04:30 ώρα Ελλάδας), που αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές και θεωρείται η τελευταία ευκαιρία τους να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Η τηλεμαχία αυτή «μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», δήλωσε με αυτοπεποίθηση πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του ακροδεξιού προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ