ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Στην αγορά μπαίνει ο μεταλλαγμένος σολομός

Καναδάς: Στην αγορά μπαίνει ο μεταλλαγμένος σολομός
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Οι υγειονομικές αρχές του Καναδά ενέκριναν την πώληση του γενετικά τροποποιημένου σολομού καθιστώντας το πρώτο γενετικά μεταλλαγμένο ζώο που επιτρέπεται να καταναλωθεί στη χώρα.

Όπως γράφει το Russia Today, o σολομός AquΑdvantage που παράγεται από την AquaBounty Technologies, μια μικρή εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, είναι το ίδιο θρεπτικός με τον σολομό του Ατλαντικού και για αυτόν το λόγο δεν θα φέρει ειδική σήμανση.

Το πολύ συγκεκριμένο αυτό προϊόν είναι έτοιμο για πώληση μέσα σε 16-18 μήνες, ενώ ο συμβατικός σολομός απαιτεί έως τρία έτη για να φθάσει στην αγορά.

Όπως αναφέρει η υπουργός Υγείας του Καναδά, Τζέιν Φίλποτ, ο σολομός θα εμφανιστεί στα ράφια των σούπερ-μάρκετ σε 1,5 χρόνο ενώ μιλώντας στο Reuters είπε ότι "ενώ αυτό είναι το πρώτο προϊόν τέτοιας φύσεως που αξιολογήθηκε, δεν θα είναι πιθανότατα το τελευταίο".

Σημειώνει το Russia Today, ότι μπορεί να μην εκτιμούν οι υγειονομικές αρχές του Καναδά ότι υπάρχει ρίσκο για την υγεία των πολιτών, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν ετικέτες στο νέο προϊόν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AquaBounty δρ Ρον Στότις είναι πάντως αισιόδοξος: "Ο σολομός αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού, καθώς φέρνει στους καταναλωτές υγιή και θρεπτική τροφή, με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χωρίς να βλάπτει τους ωκεανούς και τα άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα".

Το Νοέμβριο του 2015, οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ είχαν δώσει την έγκρισή τους στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σολομών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ