ΚΟΣΜΟΣ

Ρήγμα στη βασιλική οικογένεια της Δανίας – Η βασίλισσα αφαίρεσε τίτλους από τέσσερα εγγόνια

Ρήγμα στη βασιλική οικογένεια της Δανίας – Η βασίλισσα αφαίρεσε τίτλους από τέσσερα εγγόνια
Η 82χρονη μονάρχης, που φέτος γιόρτασε μισό αιώνα στον θρόνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από τον επόμενο χρόνο τα παιδιά του μικρότερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ, δεν θα είναι πλέον γνωστά ως πρίγκιπας και πριγκίπισσα (Britta Pedersen/DPA via AP, Pool)

Ένα ρήγμα έχει προκύψει στη βασιλική οικογένεια της Δανίας μετά την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τέσσερα από τα οκτώ εγγόνια της προκειμένου να «προστατεύσει» τη μοναρχία.

Η 82χρονη μονάρχης, που φέτος γιόρτασε μισό αιώνα στον θρόνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από τον επόμενο χρόνο τα παιδιά του μικρότερου γιου της, πρίγκιπα Ιωακείμ, δεν θα είναι πλέον γνωστά ως πρίγκιπας και πριγκίπισσα.

Ο λόγος που γίνεται η κίνηση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του βασιλικού οίκου της Δανίας, είναι να επιτραπεί στα κατώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή, ενώ ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις άλλων βασιλικών οικογενειών να περιορίσουν τη μοναρχία.

«Η απόφαση της βασίλισσας είναι σύμφωνη με παρόμοιες προσαρμογές που άλλοι βασιλικοί οίκοι έχουν κάνει με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Με την απόφασή της, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα επιθυμεί να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια να μπορούν να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα που έχει μια επίσημη σχέση με τον Βασιλικό Οίκο της Δανίας όπως περιλαμβάνει ένας θεσμός».

Ο Ιωακείμ, ο δεύτερος γιος της βασίλισσας, ζει στο Παρίσι με τη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Μαρία, και τα δύο τους παιδιά, τον Χένρικ, 13 ετών και την Αθηνά, 10 ετών. Ο πρίγκιπας έχει δύο μεγαλύτερους γιους, τον Νικολάι, 23 ετών και τον Φέλιξ, 20, από το πρώτο του γάμο με την Αλεξάνδρα, κόμισσα του Φρέντερικσμποργκ.

Ο βασιλικός οίκος είπε ότι οι βασιλικοί τίτλοι τους θα «διακοπούν», προσθέτοντας: «Οι απόγονοι του πρίγκιπα Ιωακείμ θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζονται ως εξοχότητες στο μέλλον».

Και τα τέσσερα παιδιά του Ιωακείμ θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στη σειρά της διαδοχής.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με το CNNi, η Helle von Wildenrath Løvgreen, γραμματέας Τύπου της Κοντέσας Αλεξάνδρας, είπε ότι η κόμισσα ήταν «πολύ λυπημένη και σοκαρισμένη».

«Δεν μπορεί να πιστέψει γιατί τώρα, γιατί δεν υπάρχει καλός λόγος. Θα έχαναν τους τίτλους τους ούτως ή άλλως όταν παντρευτούν μια μέρα. Οι γιοι της είναι νεαροί άντρες, οπότε ίσως να παντρευτούν στο εγγύς μέλλον, οπότε γιατί να μην περιμένει μέχρι εκείνη την ημέρα, ώστε οι τίτλοι να εξαφανιστούν σε μια χαρούμενη μέρα;», σημείωσε η γραμματέας και συνέχισε:

«Ο πατέρας τους το είπε στα παιδιά του. Ήταν αρκετά σοκαρισμένοι. Είναι πραγματικά ένας άνθρωπος με τιμή. Έζησε όλη του τη ζωή στην οικογένειά του με αυτόν τον τίτλο και είναι σοκαρισμένος και παραλίγο να κλάψει σήμερα το πρωί όταν ευρωπαϊκό μέσο επικοινώνησε μαζί του στο Παρίσι».

Το παλάτι είπε ότι πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη προηγούμενων κινήσεων για τον περιορισμό της μοναρχίας, λέγοντας: «Τον Απρίλιο του 2008, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα απένειμε στους γιους της, τους συζύγους τους και τους απογόνους τους τους τίτλους του κόμη και της κόμισσας του Μονπεζάτ. Τον Μάιο του 2016, ανακοινώθηκε επίσης ότι η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, πρίγκιπας Κρίστιαν, ως ο μοναδικός από τα εγγόνια της Βασίλισσας, αναμένεται να λάβει πρόσοδο από το κράτος ως ενήλικας».

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιωακείμ, ο διάδοχος του θρόνου Φρειδερίκος, είναι ο πρώτος στη σειρά για τον θρόνο. Το μεγαλύτερο παιδί του, ο πρίγκιπας Κρίστιαν, είναι δεύτερος στη σειρά. Και τα τέσσερα παιδιά του Φρειδερίκου διατηρούν τους τίτλους τους.

Rift in Danish royal family after Queen strips four grandchildren of royal titles By Lianne Kolirin, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ