ΚΟΣΜΟΣ

Τρας: Ο Πούτιν δεν μπορεί να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία

Τρας: Ο Πούτιν δεν μπορεί να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία
«Ο Πούτιν ενήργησε, για άλλη μια φορά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο περιφρονώντας κατάφωρα τις ζωές του ουκρανικού λαού τον οποίο ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί», τόνισε η Τρας (AP Photo/Frank Augstein)

Η Βρετανία δεν θα δεχτεί ποτέ τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια «ως κάτι άλλο από ουκρανικό έδαφος», δήλωσε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο», ανέφερε η Τρας σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή.

«Ο Πούτιν ενήργησε, για άλλη μια φορά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο περιφρονώντας κατάφωρα τις ζωές του ουκρανικού λαού τον οποίο ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί», πρόσθεσε.

Αργότερα σήμερα, ο Πούτιν αναμένεται να κηρύξει ρωσική διακυβέρνηση επί του 15% περίπου της Ουκρανίας, στη μεγαλύτερη προσάρτηση στην Ευρώπη μετά τον Χίτλερ.

Η Ρωσία διεξήγαγε δημοψηφίσματα, όπως τα αποκαλεί, σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο είπαν πως οι ψηφοφορίες παραβίασαν το διεθνές δίκαιο, ήταν καταναγκαστικές και όχι αντιπροσωπευτικές.

Η Τρας μίλησε επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να πει πως η Βρετανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει ουκρανικό έδαφος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αγνοήσει ποτέ την κυρίαρχη βούληση των λαών αυτών και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως κάτι άλλο από ουκρανικό έδαφος», ανέφερε σήμερα στη δήλωσή της η Τρας.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Μόσχα για τη φιέστα προσάρτησης του Πούτιν

Στον ρυθμό της προαναγγελθείσας προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών κινείται σήμερα η Μόσχα, εν αναμονή της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τεράστιες κατασκευές έχουν ανεγερθεί στην Κόκκινη Πλατεία που γράφουν τις λέξεις «Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ρωσία».

Η επιτυχής ουκρανική αντεπίθεση στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται, ανάγκασε τη Μόσχα να οργανώσει αυτά τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ) και να διατάξει μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων, μέτρο που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα.

Στο Κρεμλίνο θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησης των δύο νότιων (Χερσώνα, Ζαπορίζια) και των δύο ανατολικών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ) ουκρανικών περιφερειών. Ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει στην τελετή «μεγάλη ομιλία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ήδη έχουν επιβληθεί περιορισμοί της κίνησης από την τροχαία και αργότερα προγραμματίζεται πανηγυρική συναυλία στη σκιά των τειχών του Κρεμλίνου, στην οποία δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του ο Ρώσος πρόεδρος.

Αξιωματούχοι που εγκαταστάθηκαν από τη Μόσχα και κυβερνούν τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες βρίσκονται ήδη στην πόλη, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Νεκρός αξιωματούχος στη Χερσώνα

Αξιωματούχος των διορισμένων από τη Ρωσία αρχών της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, σκοτώθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε ουκρανικό πλήγμα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Αλεξέι Κατερινίτσεφ, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής των διορισμένων από τη Μόσχα αρχών της Χερσώνας αρμόδιος για την ασφάλεια, σκοτώθηκε «σε πλήγμα ακριβείας» που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις με δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από ένα σύστημα HIMARS εναντίον του σπιτιού του, επεσήμανε ο Κιρίλ Στρεμοουσόφ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ