ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η απόφαση για ένταξη της Ουκρανίας πρέπει να ληφθεί ομόφωνα

ΝΑΤΟ: Η απόφαση για ένταξη της Ουκρανίας πρέπει να ληφθεί ομόφωνα
«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου» είπε ο Στόλτενμπεργκ Screen Grab/ AP Photo

Η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμβουλίου, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο γ.γ. της βόρειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ουκρανία υπέβαλε το σχετικό αίτημα μετά από την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας –μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τον κ. Στόλτενμπεργκ ως η σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. μ

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Υπενθύμισε όμως ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου.

«Η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι πρόεδρός της»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του υποβάλλει επείγουσα αίτηση ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση Ζελένσκι ήρθε λίγο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τις συνθήκες προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. De facto, έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τα πρότυπα της συμμαχίας. Είναι δίπλα στην Ουκρανία, στο πεδίο των μαχών και σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Συμμαχία», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι πρόεδρός της» απάντησε ο Ζελένσκι στο «κάλεσμα» του Ρώσου ηγέτη να προσέλθει το Κίεβο στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς αίτημα παράδοσης των εδαφών του.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο με τη Ρωσία, η διαπραγμάτευση με ίσους, ειλικρινείς, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους είναι αδύνατη με τον Πούτιν, οπότε οι συνομιλίες θα είναι δυνατές μόνο με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας» υπογράμμισε.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης την υπόσχεσή του να ανακαταλάβει όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει τώρα η Ρωσία, η οποία, όπως είπε, «αισθάνεται τη δύναμή μας».

«Ολόκληρη η επικράτεια της χώρας μας θα απελευθερωθεί από αυτόν τον εχθρό - τον εχθρό όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της ίδιας της ζωής, της ανθρωπότητας, του νόμου και της αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία το γνωρίζει ήδη αυτό. Αισθάνεται τη δύναμή μας. Βλέπει ότι είναι εδώ, στην Ουκρανία, που αποδεικνύουμε τη δύναμη των αξιών μας. Και γι' αυτό βιάζεται, οργανώνει αυτή τη φάρσα με την απόπειρα προσάρτησης, προσπαθεί να κλέψει κάτι που δεν της ανήκει, θέλει να ξαναγράψει την ιστορία και να ξανασχεδιάσει τα σύνορα με δολοφονίες, βασανιστήρια, εκβιασμούς και ψέματα. Η Ουκρανία δεν θα το επιτρέψει αυτό», πρόσθεσε.

Αργότερα, σε διάγγελμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

«Στην επόμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Ράντα (Βουλής) της Ουκρανίας, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα απλουστεύσει αυτή τη διαδικασία. Σας ζητώ να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς δισταγμούς. Ολοκληρώνουμε την αποσυναρμολόγηση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ