ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Κινητοποίηση γυναικών μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε σχολείο με θύματα πολλά κορίτσια

Αφγανιστάν: Κινητοποίηση γυναικών μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε σχολείο με θύματα πολλά κορίτσια
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά στο μέρος της αίθουσας που προοριζόταν για τα κορίτσια AP Photo/Ebrahim Noroozi

Περίπου 50 Αφγανές, που ανήκαν στην εθνοτική μειονότητα των Χαζάρα, διαδήλωσαν σήμερα στην Καμπούλ, μία ημέρα μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον εκπαιδευτικού κέντρου από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι, κυρίως κορίτσια.

Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στο εκπαιδευτικό αυτό κέντρο που βρίσκεται στη συνοικία Νταστ-ε- Μπάρσι της Καμπούλ, την ώρα που εκατοντάδες μαθητές προετοιμάζονταν για ένα διαγώνισμα.

Το κέντρο αυτό προετοιμάζει μαθητές, ηλικίας 18 ετών και άνω, για τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.

Στη συνοικία Νταστ-ε – Μπάρσι ζουν κυρίως μέλη της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρα, η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στόχος πολλών αιματηρών επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

Σήμερα περίπου 50 γυναίκες φώναζαν: «Σταματήστε τη γενοκτονία των Χαζάρα, το να είσαι σιίτης δεν είναι έγκλημα» περνώντας μπροστά από ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται πολλά από τα θύματα της επίθεσης.

Ντυμένες με χιτζάμπ και φορώντας μαύρα μαντίλια οι διαδηλώτριες κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει: «Σταματήστε να σκοτώνετε τους Χαζάρα», υπό το βλέμμα πολλών Ταλιμπάν που είχαν αναπτυχθεί στο σημείο και οι οποίοι πυροβόλησαν επανειλημμένα στον αέρα για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά στο μέρος της αίθουσας που προοριζόταν για τα κορίτσια.

«Η χθεσινή επίθεση είχε στόχο τους Χαζάρα και τα κορίτσια Χαζάρα», δήλωσε η 19χρονη διαδηλώτρια Φαρζάνα Αχμάντι. «Ζητάμε να σταματήσει αυτή η γενοκτονία. Οργανώσαμε αυτή τη διαδήλωση για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, η παιδεία έχει γίνει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Οι ισλαμιστές δεν έχουν επιτρέψει στα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επαναλειτουργήσουν. Ωστόσο κάποια κορίτσια εισάγονται στο πανεπιστήμιο, αν και ο αριθμός τους αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, αφού πλέον δεν τους επιτρέπεται να φοιτήσουν στο γυμνάσιο και το λύκειο.

Η Νταστ-ε- Μπάρσι έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ για αρκετές από αυτές έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν, το τοπικό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που θεωρεί τους Χαζάρα αιρετικούς.

Τον Μάιο του 2021 σειρά εκρήξεων είχε σημειωθεί έξω από σχολείο θηλέων στη συνοικία αυτή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι, κυρίως μαθήτριες λυκείου, και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν, που είχε αναλάβει την ευθύνη για μια άλλη επίθεση σε εκπαιδευτικό κέντρο τον Οκτώβριο του 2020, πιστεύεται ότι εξαπέλυσε και την επίθεση του Μαΐου.

Μικρότερες επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ΙΚ, σημειώθηκαν στην Νταστ-ε- Μπάρσι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ