ΚΟΣΜΟΣ

Λετονία: Νίκη των κεντρώων στις βουλευτικές εκλογές «δίνουν» τα exit poll

Λετονία: Νίκη των κεντρώων στις βουλευτικές εκλογές «δίνουν» τα exit poll
Τα θέματα εθνικής ασφαλείας κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας AP Photo/Roman Koksarov

Το κεντρώο κόμμα Νέα Ενότητα του πρωθυπουργού Κρισγιάνις Κάρινς είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Λετονία, σύμφωνα με το exit poll που μεταδόθηκε από το πρακτορείο LETA και το δίκτυο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης LSM.

Τα θέματα εθνικής ασφαλείας κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το κόμμα Νέα Ενότητα εξασφαλίζει το 22,5% των ψήφων, έπεται η Ενωμένη Λίστα (Πράσινοι και τοπικά κόμματα) με το 11,55% και οι Πράσινοι και οι Αγρότες (κεντροδεξιό) με 10,9%.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ο Κρισγιάνις Κάρινς θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Έγκιλς Λέβιτς.

Δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία, ο Έγκιλς Λέβιτς είχε καλέσει τους πολίτες της χώρας της Βαλτικής, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα εναντίον των κομμάτων που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, πρόσκεινται στη σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα και «δίστασαν να δηλώσουν καθαρά ποιός είναι ο επιτιθέμενος και ποιό είναι το θύμα όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Χωρίς να τα κατονομάσει, επέκρινε επίσης στην ανακοίνωσή του τα λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία «προσφέρουν λύσεις απλές και συνήθως ανεφάρμοστες για τα εξαιρετικά περίπλοκα προβλήματα, αυτούς που υπόσχονται να μειώσουν όλα τα κόστη και να αυξήσουν όλες τις παροχές από τη μια μέρα στην άλλη», επικαλούμενος κυρίως το κόστος της ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ