ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Βουλγαρία: Νίκη του Μπόικο Μπορίσοφ «δίνουν» τα exit poll

Εκλογές στη Βουλγαρία: Νίκη του Μπόικο Μπορίσοφ «δίνουν» τα exit poll
Ο Μπόικο Μπορίσοφ πιθανώς θα δυσκολευθεί να εξασφαλίσει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση AP Photo/Visar Kryeziu

Το συντηρητικό κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των εκλογών στην Βουλγαρία, βάσει των exit poll που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Συγκεκριμένα, το Gerb συγκεντρώνει το 25,% των ψήφων σύμφωνα με το exit poll της Alpha Research, και το 24,6%, σύμφωνα με το exit poll της Gallup International.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, έπεται το κόμμα του αντιπάλου του, του κεντρώου Κίριλ Πετκόφ, με το 19% των ψήφων.

Ωστόσο, είναι πιθανόν ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ θα δυσκολευθεί να εξασφαλίσει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι πολίτες της Βουλγαρίας προσήλθαν την Κυριακή στην τέταρτη αναμέτρηση σε ενάμισι χρόνο- με ένα θέμα να βρίσκεται στο μυαλό όλων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας: Την άνοδο των τιμών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν η ενδημική διαφθορά δέσποζε στις συζητήσεις στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, η οικονομική ανασφάλεια κυριάρχησε αυτή τη φορά στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% στη χώρα των Βαλκανίων που είναι η πιο φτωχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι τιμές είναι αυτό που ανησυχεί τους ψηφοφόρους, πολύ περισσότερο από τα γεωστρατηγικά ζητήματα που απασχολούν τα κόμματα», επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκλογολόγος Άντονι Τοντόροφ του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου.

Οι μελέτες δείχνουν «ένα φόβο για το χειμώνα», μήπως οι τιμές της θέρμανσης και των τροφίμων, που αυξάνονται κάθετα, οδηγήσουν τους ανθρώπους στη φτώχεια.

Σ' αυτό το κλίμα ανησυχίας, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, να επανέρχεται δυναμικά.

Με την εμπειρία του από μια δεκαετία στην εξουσία, υποσχέθηκε την Παρασκευή, κατά την τελευταία συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ, νότια Βουλγαρία) να νικήσει «το χάος», να «εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ