ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ειδικά πλοία θα προστατεύουν τις υποθαλάσσιες υποδομές μετά τις διαρροές στους Nord Stream

Βρετανία: Ειδικά πλοία θα προστατεύουν τις υποθαλάσσιες υποδομές μετά τις διαρροές στους Nord Stream
Ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων της Δανίας σε περιπολία στο σημείο των διαρροών στη Βαλτική Rune Dyrholm/Armed Forces of Denmark via AP

Η Βρετανία θα αποκτήσει δύο ειδικά πλοία για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής, όπως καλώδια και αγωγοί, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, μετά τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική που θεωρείται ότι οφείλονται σε σαμποτάζ.

Την ανακοίνωση για την απόκτηση «δύο ειδικών πλοίων με την ικανότητα προστασίας της ασφάλειας των καλωδίων και των αγωγών» έκανε ο Μπεν Ουάλας κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Την ίδια στιγμή στους κόλπους της ΕΕ, η ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών του μπλοκ πρόκειται να τεθεί επί τάπητος κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Οκτωβρίου στην Πράγα, όπως προανήγγειλε το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream συνιστά απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τις κρίσιμες υποδομές μας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν το ζήτημα στην προσεχή σύνοδο κορυφής στην Πράγα», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ έπειτα από συνομιλίες με τη πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG πως η πίεση στον Nord Stream 1 έχει σταθεροποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι έχει πάψει να διαρρέει αέριο από αυτόν.

Η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία έχουν συστήσει κοινή ομάδα έρευνας για το περιστατικό που αποδίδεται σε δολιοφθορά.

Χώρες της ΕΕ εκτιμούν ότι οι ζημιές στους αγωγούς οφείλονται σε δολιοφθορά, χωρίς να κατηγορήσουν ευθέως κάποια χώρα. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ευθύνονται για τις διαρροές, κατηγορία την οποία ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε επίσης σήμερα ότι είναι τεχνικά δυνατό να επιδιορθωθούν οι ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Συνολικά τέσσερις διαρροές εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στη Δανία και τη Σουηδία, με τη σημαντική μείωση της πίεσης του αερίου να οδηγεί στον εντοπισμό τους.

«Δεν έχουν σημειωθεί ξανά τέτοια περιστατικά. Φυσικά υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες για να αποκαταστήσουμε τις υποδομές, χρειάζεται χρόνος και οι απαραίτητοι πόροι. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δυνατότητες», σχολίασε ο Νόβακ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ