ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ιταλία κλήθηκε να μεταβεί τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ιταλία κλήθηκε να μεταβεί τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση Ντράγκι αναμένεται να ζητήσει συνολικά εξηγήσεις για τις τελευταίες κινήσεις της Μόσχας AP Photo/Gregorio Borgia

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ιταλία, Σεργκέι Ραζόφ, κλήθηκε να μεταβεί αύριο, Δευτέρα, στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση Ντράγκι αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη ένταση, το σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream και, συνολικά, για τις πρόσφατες κινήσεις της ρωσικής κυβέρνησης.

«Καλώς έπραξε το υπουργείο Εξωτερικών μας, που κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη. Είμαστε με το ΝΑΤΟ και όταν υπάρχει μια κατάσταση επιφυλακής, λόγω πυρηνικής απειλής, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στη χώρα μας πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις. Και σε ό,τι αφορά την εμπλοκή τους στο σαμποτάζ του Nord Stream», δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι, συντονιστής του κόμματος Forza Italia και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Eni: Μηδενική έως και τις 4 Οκτωβρίου η ροή φυσικού αερίου

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι δεν θα παραλάβει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom τη Δευτέρα και ότι η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει η ίδια μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι η Gazprom δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αέριο προς την Ιταλία μέσω της Αυστρίας.

Η Gazpromδιέκοψε πλήρως την αποστολή φυσικού αερίου στην Eni από σήμερα, Σάββατο, επικαλούμενη «αδυναμία μεταφοράς του αερίου μέσω της Αυστρίας», ανακοίνωσε νωρίτερα ο ιταλικός κολοσσός.

Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει στην Ιταλία περνά από την Ουκρανία μέσω του αγωγού TAG, ο οποίος φθάνει στο Ταρβίζιο της βόρειας Ιταλίας στα σύνορα με την Αυστρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Eni, «η Gazprom δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να τηρήσει τους αναγκαίους κανόνες για να εξασφαλίσει την υπηρεσία καταμερισμού του φυσικού αερίου στην Αυστρία όπου θα πρέπει να το παραδώσει, ενώ αποδεικνύεται ότι η Αυστρία συνεχίζει να λαμβάνει φυσικό αέριο στο σημείο παράδοσης στα σλοβακο-αυστριακά σύνορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ