ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος και ενεργειακή ακρίβεια: Διαδηλώσεις σε Βρετανία και Γερμανία

Πόλεμος και ενεργειακή ακρίβεια: Διαδηλώσεις σε Βρετανία και Γερμανία
Διαδηλωτές καίνε λογαριασμούς ρεύματος στο Μπέρμιγχαμ AP Photo/Rui Vieira

Διογκώνεται η αγανάκτηση των πολιτών για τις υψηλές τιμές ενέργειας που εκτροχιάζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων. Στην... πυρά έριξαν τους λογαριασμούς ενέργειας οι Βρετανοί σε διαδηλώσεις ανά τη χώρα, ενώ στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συγκέντρωση κατά της γερμανικής στήριξης στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Στο Μπέρμιγχαμ, όπου και διεξάγεται το συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, διαδηλωτές έκαψαν το Σάββατο λογαριασμούς ρεύματος, εκφράζοντας την οργή τους για την εκτίναξη των τιμών.

Την ίδια ημέρα, το σιδηροδρομικό δίκτυο παρέλυσε με δεκάδες χιλιάδες σιδηροδρομικούς από τρία συνδικάτα να πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, τη μεγαλύτερη του κλάδου εδώ και δεκαετίες στη Βρετανία, με αιτήματα που αφορούν μισθολογικές αυξήσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Μαζική διαδήλωση κατά της ακρίβειας έλαβε χώρα στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλες πόλεις, όπως το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ.

«Δεν μπορώ να πληρώσω, δεν θα πληρώσω, μην πληρώσεις» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις συγκεντρώσεις.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και στους δρόμους του Βερολίνου στην πρώτη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην παροχή οπλισμού εκ μέρους της Γερμανίας στην Ουκρανία και την επιβολή δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ