ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξάρτητη έρευνα για την εκατόμβη στην Ινδονησία – Πώς ξεκίνησε η τραγωδία με τους 125 νεκρούς

Ανεξάρτητη έρευνα για την εκατόμβη στην Ινδονησία – Πώς ξεκίνησε η τραγωδία με τους 125 νεκρούς
Οπαδός προσεύχεται για τα θύματα της μεγάλης τραγωδίας AP Photo/Achmad Ibrahim

Την αιτία και τον τρόπο που έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 125 φίλαθλοι όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα θα ερευνήσει ανεξάρτητη έρευνα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Ινδονησίας.

Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες και θα εξετάσει κατά πόσο υπήρξε παραβίαση των κανονισμών, το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι συγγενείς των θυμάτων και οι τραυματίες αλλά και το πώς μπορούν να αποφευχθούν παρόμοιες αθλητικές καταστροφές στο μέλλον.

Η τραγωδία στο Arema F.C. θεωρείται μια από τις πλέον πολύνεκρες στην ιστορία. Οι αστυνομικοί άρχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα στο πλήθος και να χτυπούν οπαδούς με ρόπαλα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, θέλοντας να αναγκάσει τους οπαδούς να αποχωρήσουν από το γήπεδο, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν.

Τουλάχιστον 125 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί από το βράδυ της Κυριακής.

Τα βίαια, συχνά θανατηφόρα επεισόδια μεταξύ μεγάλων ομάδων είναι συνηθισμένα στην Ινδονησία. Ορισμένες ομάδες έχουν ακόμη και φαν κλαμπ με λεγόμενους διοικητές, οι οποίοι ηγούνται μεγάλων ομάδων οπαδών. Συχνά πετάνε φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο και η αστυνομία των ΜΑΤ έχει τακτική παρουσία σε πολλούς αγώνες. Σύμφωνα με τους New York Times, από τη δεκαετία του 1990, δεκάδες οπαδοί έχουν σκοτωθεί σε πράξεις αθλητικής βίας.

Ωστόσο η τραγωδία του Σαββάτου είναι η μεγαλύτερη τέτοιας κλίμακας.

Η κυβέρνηση διέταξε την αναβολή του πρωταθλήματος για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ