ΚΟΣΜΟΣ

Παταγονία: Βίντεο από την κατάρρευση ενός μεγάλου κομματιού του παγετώνα Περίτο Μορένο

Παταγονία: Βίντεο από την κατάρρευση ενός μεγάλου κομματιού του παγετώνα Περίτο Μορένο
Ο Περίτο Μορένο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία, με μήκος ως 30 χιλιόμετρα AP Photo/Natacha Pisarenko

Συνεχίζουν να λιώνουν οι πάγοι στην Παταγονία, με βίντεο να καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες από την κατάρρευση ενός μεγάλου κομματιού παγετώνα.

Ο Περίτο Μορένο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία, με μήκος ως τα 30 χιλιόμετρα. Μάλιστα, η αρχή του βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων και καταλήγει στα θερμά επίπεδα της λίμνης Αργεντινής, 180 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Συγκαταλέγεται στους ελάχιστους παγετώνες παγκοσμίως που εξακολουθούν να αυξάνονται με τον χρόνο, γεγονός που τον καθιστά αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς.

Ο παγετώνας Περίτο Μορένο αποτελεί επίσης ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Παταγωνίας. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές εταιρείες, οι οποίες δρομολογούν τόσο πλοία όσο και λεωφορεία, για τον συγκεκριμένο παγετώνα αλλά και άλλους γειτονικούς.

Με λεωφορείο απέχει δύο περίπου ώρες από το θέρετρο του Ελ Καλαφάτε. Επί τόπου, στον παγετώνα λειτουργεί κέντρο επισκεπτών, ενώ μπορεί κάποιος να επιλέξει μεταξύ δύο διαδρομών, μιάς διάρκειας μιάμισυ ώρας, και μιάς μεγαλύτερης διάρκειας πέντε ωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ