ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκές χώρες ζητούν κυρώσεις κατά του Ιράν για την αιματηρή καταστολών των διαδηλώσεων

Ευρωπαϊκές χώρες ζητούν κυρώσεις κατά του Ιράν για την αιματηρή καταστολών των διαδηλώσεων
Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά το θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί έχουν εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κύμα αμφισβήτησης του θεοκρατικού καθεστώτος AP Photo/Hassan Ammar

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία υπέβαλαν 16 προτάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος του Ιράν για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα μέτρα που προτείνονται κυρίως στοχοθετούν πρόσωπα και θεσμούς που ευθύνονται για την καταστολή των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών της 22χρονης Μάχσα Αμινί.

Οι χώρες που προτείνουν την επιβολή κυρώσεων επιδιώκουν τη λήψη σχετικής απόφασης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Οκτωβρίου, και δεν αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από τα κράτη-μέλη, όπως έγραψε το περιοδικό Spiegel, το οποίο πρώτο μετέδωσε την είδηση.

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να εφαρμόσουμε αυτές τις προτάσεις», ανέφερε ο αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε σήμερα ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές είναι «μια έκφραση απόλυτου φόβου απέναντι στην εκπαίδευση και τη δύναμη της ελευθερίας» και δεσμεύτηκε για κυρώσεις.

«Είναι επίσης δύσκολο να δεχτούμε ότι οι επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική είναι περιορισμένες. Αλλά μπορούμε να ενισχύσουμε την φωνή τους, να προκαλέσουμε δημοσιότητα, να επιρρίψουμε ευθύνες και να επιβάλουμε κυρώσεις. Και αυτό κάνουμε» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Μπέρμποκ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στην κηδεία της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 17 Σεπτεμβρίου στην κουρδική πόλη Σακέζ, εξελίχθηκαν στην μεγαλύτερη ένδειξη εναντίωσης προς τις ιρανικές αρχές εδώ και χρόνια με πολλούς να κάνουν έκκληση να τερματιστεί η εξουσία του θεοκρατικού καθεστώτος που διαρκεί εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ