ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Προσφυγή για την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη κυβέρνηση Μπασάγα

Λιβύη: Προσφυγή για την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη κυβέρνηση Μπασάγα
Tο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση ανατολικής Λιβύης του Φάτι Μπασάγα, απορρίπτουν ως παράνομη τη συμφωνία με την Τουρκία, απορρίπτουν ως παράνομη τη συμφωνία με την Τουρκία Screen Grab/ Twitter

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Λιβύης πυροδότησε η υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, με τον υπουργό Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά να χαρακτηρίζει «ύποπτη» τη συμφωνία με την Τουρκία και την κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη να προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωσή της.

Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Λιβύης αλλά και η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, την απέρριψαν ως παράνομη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ. Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

Διχάζει τη Λιβύη το Σύμφωνο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισε «παράνομο» το μνημόνιο που υπεγράφη την Δευτέρα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

Διβάστε περισσότερα: Διχάζει τη Λιβύη το Σύμφωνο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Το μνημόνιο συνεργασίας απέρριψε και η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η κυβέρνηση του Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ