ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Με δακρυγόνα απωθεί η αστυνομία χιλιάδες διαδηλωτές - Καταγγέλλουν τις αυξήσεις τιμών

Αϊτή: Με δακρυγόνα απωθεί η αστυνομία χιλιάδες διαδηλωτές - Καταγγέλλουν τις αυξήσεις τιμών
Σε χρήση δακρυγόνων προχώρησε η αϊτινή αστυνομία στη διαδήλωση των πολιτών για τις υψηλές τιμές και τις ελλείψεις καυσίμων (AP Photo/Odelyn Joseph)

Σε χρήση δακρυγόνων προχώρησε η αϊτινή αστυνομία κατά τη χθεσινή συγκέντρωση (4/10) χιλιάδων διαδηλωτών στο Πορτ-ο-Πρενς την πρωτεύουσα της Αϊτής.

Οι πολίτες καταγγέλλουν την κυβέρνηση και κυρίως τον τρόπο που χειρίζεται τις παραλυτικές ελλείψεις καυσίμων και την απογείωση των τιμών βασικών ειδών.

Οπτικό υλικό που τράβηξαν συνεργάτες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters εικονίζει έναν άνδρα να μεταφέρεται με φορείο τραυματισμένος στο πόδι, αστυνομικούς που ρίχνουν δακρυγόνα και πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν συμμετέχοντες στην μαζική κινητοποίηση.

Ο αποκλεισμός που επέβαλαν συμμορίες στο λιμάνι που αποτελεί τον σημαντικότερο κόμβο ως προς τον εφοδιασμό της χώρας με καύσιμα εξαιτίας της αύξησης των τιμών που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί τον περασμένο μήνα και οι ελλείψεις που προκάλεσε ανάγκασαν κάποια νοσοκομεία ηλεκτροδοτούμενα χάρη σε γεννήτριες που καίνε ντίζελ να κλείσουν, παρέλυσαν τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές και προκαλούν ολοένα σοβαρότερα προβλήματα στη δραστηριότητα.

Εξάλλου, η διαδήλωση έγινε την ημέρα που υποτίθεται πως θα άνοιγαν τα σχολεία, έπειτα από την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς έπειτα από τις θερινές διακοπές για έναν μήνα λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Αν ο πρωθυπουργός λύσει τα προβλήματα της ανασφάλειας και της πείνας, αν μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματα των συμμοριών και να διαχειριστεί την κρίση, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την επαναλειτουργία των σχολείων», είπε διαδηλωτής.

«Αν δεν έχει απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, να την παραδώσει σε κάποιον που θα τις έχει». Άλλος διαδηλωτής είπε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του αμέσως: «Ο Αριέλ δεν έχει την αξιοπρέπεια να ανοίξει τα σχολεία. Θα τα ανοίξουμε εμείς (...), ο Αριέλ πρέπει να φύγει».

Σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη την εβδομάδα που ακολούθησε την ανακοίνωσή του για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, ο κ. Ανρί αναγνώριζε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν εναντίον του μέτρου, ωστόσο καταδίκαζε όσους οργανώνουν λεηλασίες, βανδαλισμούς και βίαια επεισόδια.

«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους στην ιστορία και στον νόμο», πρόσθεσε.

Η χθεσινή διαδήλωσε καταγράφηκε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας πως τουλάχιστον επτά άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της χολέρας, γεγονός που υποδεικνύει πως υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στο σύστημα αποχέτευσης στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

Επιδημία χολέρας στην Αϊτή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους από το 2010 ως το 2019. Τον ιό μετέφεραν στη χώρα κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ