ΚΟΣΜΟΣ

Άγνωστα drone «κυκλώνουν» τις πλατφόρμες φυσικού αερίου και πετρελαίου Δανίας και Νορβηγίας

Άγνωστα drone «κυκλώνουν» τις πλατφόρμες φυσικού αερίου και πετρελαίου Δανίας και Νορβηγίας
Ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων της Δανίας σε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream Rune Dyrholm/Armed Forces of Denmark via AP

Η αστυνομία της Δανίας γνωστοποίησε ότι το Σαββατοκύριακο έλαβε αναφορές περί «δραστηριότητας» μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ρόαρ, στη Βόρεια Θάλασσα. Η Δανία έχει ήδη αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού τομέα μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ενώ και η Νορβηγία εγκαθιστά αισθητήρες εντοπισμού drone στις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ακτών της.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Ρόαρ βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου της Δανίας, το Τίρα. Την εκμετάλλευση και των δύο έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία TotalEnergies.

Η Δανία, όπως και άλλες χώρες της περιοχής, έχει αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού τομέα, μετά τις διαρροές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, η οποία αποδίδεται σε δολιοφθορά.

Η γαλλική εταιρεία ανέφερε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ότι παρατήρησε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα μη επανδρωμένων αεροσκαφών» κοντά σε μια άλλη υπεράκτια πετρελαϊκή εγκατάστασή της στη Βόρεια Θάλασσα, την Χάφνταν Β.

Η TotalEnergies δεν ήταν διαθέσιμη σήμερα για να σχολιάσει την ανακοίνωση της δανέζικης αστυνομίας.

Η Νορβηγία εγκαθιστά αισθητήρες drone στις πλατφόρμες πετρελαίου και αερίου

Η αστυνομία της Νορβηγίας έχει τοποθετήσει συστήματα εντοπισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) στις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και αερίου, στο πλαίσιο ευρύτερης ενίσχυσης της ασφάλειας μετά τις διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream, αναφέρει την ίδια στιγμή δημοσίευμα της εφημερίδας VG.

Πετρελαϊκές εταιρίες έχουν καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες μια απότομη αύξηση δραστηριότητας άγνωστης ταυτότητας drone και η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφάλειας της Νορβηγίας (PSA) προειδοποίησε στις 26 Νοεμβρίου για κινδύνους ατυχημάτων ή ακόμη και για σκόπιμες επιθέσεις.

Η Μπενεντίκτε Μπγιέρνλαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της νορβηγικής αστυνομίας, δήλωσε στη VG πως οι αισθητήτες αναπτύχθηκαν για να αναγνωρίσουν τυχόν παράνομα drones και επίσης ως μέσο αποτροπής για οποιονδήποτε επιδιώξει καταρχάς να τα χρησιμοποιήσει.

Η διεύθυνση της αστυνομίας αρνήθηκε να πει πόσα από τα τουλάχιστον 90 νορβηγικά πεδία πετρελαίου και αερίου έχουν εφοδιαστεί με συστήματα εντοπισμού drone.

«Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα γι' αυτό επειδή δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τις δυνατότητές μας σε τυχόν αντιπάλους», ανέφερε στο πρακτορείου Reuters η Τόνε Βάνγκεν, επικεφαλής ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στην αστυνομική διεύθυνση.

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη πάροχος αερίου και σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου, την περασμένη εβδομάδα ανέπτυξε το Πολεμικό Ναυτικό, την πολεμική αεροπορία και στρατιώτες για να περιπολούν στα υπεράκτια πετρελαϊκά πεδία και σε χερσαία τερματικά εξαιτίας των διαρροών στον Nord Stream.

Το Όσλο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα λάβει επίσης βοήθεια από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία για υπεράκτιες περιπόλους.

Ρωγμές σημειώθηκαν στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στις 26 Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα να διαρρεύσει αέριο στη Βαλτική θάλασσα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία σε αρκετές χώρες ξεκίνησε έρευνες.

Δυτικές χώρες «δείχνουν» για τη δολιοφθορά τη Ρωσία, δίχως να την κατηγορούν ευθέως.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας επισκέφθηκε το Σάββατο μια υπεράκτια εξέδρα στην προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων για τα drone και τις διαρροές στον Nord Stream, αν και η κυβέρνηση έχει πει πως δεν γνωρίζει να υπάρχουν οποιεσδήποτε ειδικές απειλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ