ΚΟΣΜΟΣ

Με αναστολή της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Τουρκία

Με αναστολή της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί η Τουρκία

Η Τουρκία θα αναστείλει όλες τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αυτή που αφορά την τελωνειακή ένωση, εάν το μπλοκ των 28 επιμείνει στα «διπλά κριτήρια» του στις συνομιλίες με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα σε τουρκικό δίκτυο, ο Γιτζίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες πριν το 2017 αφού η Άγκυρα δεν πληροί τα κριτήρια.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή από το Βερολίνο σύμφωνα με την οποία η Τουρκία αναμένεται να χάσει την διορία μέχρι το τέλος Ιουνίου εξαιτίας της διαφωνίας που υπάρχει στο θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου που αρνείται να αναθεωρήσει η Τουρκία.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν για την άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες από το 2013 ενώ τον περασμένο Μάρτιο συμφώνησαν να προωθήσουν την απελευθέρωσή της στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει ήδη εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την βίζα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση για την εφημερίδα Handelsblatt, τα δύο τρίτα των Γερμανών διαφωνούν με την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τις επίτευξη της οποίας η καγκελάριος Μέρκελ ανέλαβε πρωτοβουλίες.

Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι οι πολιτικές της Μέρκελ για την Τουρκία είναι σωστές», το 59% απάντησε «όχι» ενώ το 31% «ναι».

Επίσης σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 44% των ερωτηθέντων απάντησε πως επιθυμεί η Μέρκελ να παραμείνει καγκελάριος στις εκλογές του 2017 ενώ το 47% απάντησε πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα, αρκετοί πολιτικοί της χώρας υποστηρίζουν ότι η εισροή μεταναστών θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στην έλλειψη καταρτισμένου εργατικού προσωπικού στην Γερμανία, ενώ οι πολίτες δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των προσφύγων θα ενσωματωθεί στην γερμανική αγορά εργασίας, το 56% απάντησε «όχι» και το 38% «ναι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ