ΚΟΣΜΟΣ

Τριγμοί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη στήριξη Μπερλουσκόνι σε Μελόνι

Τριγμοί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη στήριξη Μπερλουσκόνι σε Μελόνι
Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και νυν ευρωβουλευτής, υποστηρίζει τη Μελόνι για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Ρώμη AP Photo/Gregorio Borgia

Η στήριξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Τζόρτζια Μελόνι προκαλεί τριγμούς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς ο Μάνφρεντ Βέμπερ δέχεται πιέσεις να αποπέμψει τον Ιταλό ευρωβουλευτή εάν ο 85χρονος «Kαβαλιέρε» παραμείνει στον δεξιό-ακροδεξιό συνασπισμό που θα ηγηθεί της Ιταλίας.

Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και νυν ευρωβουλευτής, υποστηρίζει τη Μελόνι για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Ρώμη, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα.

Όμως, μια ομάδα Γερμανών ευρωβουλευτών έστειλε επιστολή στον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που κατέχει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας την αποπομπή του Φόρτσα Ιτάλια από το ΕΛΚ, εκτός εάν ο Μπερλουσκόνι αποσύρει την υποστήριξή του προς την Μελόνι.

«Δεν είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε μια ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

«Οι δημοκράτες σε όλα τα κομματικά μπλοκ έχουν την ευθύνη να αποτρέψουν την είσοδο της ακροδεξιάς σε κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά την επιτυχία του κόμματος "Αδέλφια της Ιταλίας" της Μελόνι στις εκλογές. Η εγκαθίδρυση ενός τείχους προστασίας από την ακροδεξιά ήταν η σύμβαση που χρησιμοποιήθηκε στη μεταπολεμική Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, από κόμματα που λένε ότι προσπαθούν να προστατεύσουν τη δημοκρατία από εκείνους που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να την καταστρέψουν», σύμφωνα με την επιστολή των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ.

«Όσοι συμμαχούν με την ακροδεξιά δεν την εξημερώνουν», σύμφωνα με τους τρεις Γερμανούς ευρωβουλευτές - τον Daniel Freund από τους Πράσινους, την Katarina Barley από τους Σοσιαλιστές και τον Moritz Körner από το φιλελεύθερο Renew Europe. «Όσοι συνάπτουν συμφωνίες με την ακροδεξιά τους βοηθούν να κερδίσουν την εξουσία» επισημαίνουν.

Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Θανάσης Μπακόλας, χαρακτήρισε την επιστολή προς τον Βέμπερ «άμεση και απόλυτη προσβολή της δημοκρατικής βούλησης του ιταλικού λαού που εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές».

«Πώς θα αντιδρούσαν οι ψηφοφόροι του κ. Freund, της κ. Barley και του κ. Körner αν ένας εκλεγμένος ευρωβουλευτής από άλλη χώρα αμφισβητούσε τη δημοκρατική τους επιλογή;» διερωτήθηκε ο κ. Μπακόλας.

«Ο συνασπισμός που κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία με συντριπτική διαφορά θα κριθεί από τον ιταλικό λαό. Το ΕΛΚ είναι απολύτως δεσμευμένο στη Φόρτσα Ιτάλια και σε όλα όσα κάνει για να διασφαλίσει ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού της, θα υπερασπίζεται τις αξίες της ΕΕ, θα υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία και θα υπερασπίζεται το κράτος δικαίου», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ