ΚΟΣΜΟΣ

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους από τη Γη προκάλεσε μεγα-σεισμό που διήρκεσε μήνες

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους από τη Γη προκάλεσε μεγα-σεισμό που διήρκεσε μήνες
Η πτώση του αστεροειδούς ταρακούνησε τον πλανήτη μας με έναν τρομερό σεισμό διαρκείας Adam Mathieu/Unsplash

Η πρόσκρουση του γιγάντιου αστεροειδούς που οδήγησε στην εξαφάνιση σχεδόν όλων των δεινοσαύρων από τη Γη φαίνεται πως προκάλεσε έναν μεγάλο σεισμό που διήρκεσε επί εβδομάδες ή και μήνες.

Ο αστεροειδής, που ονομάστηκε Τσιξουλούμπ και είχε διάμετρο περίπου δέκα χιλιομέτρων, έπεσε πριν 66 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της σημερινής Χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό, ανοίγοντας έναν κρατήρα διαμέτρου 180 έως 200 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χέρμαν Μπερμούντεζ του Πανεπιστημίου Montclair του Νιού Τζέρσι, οι οποίοι θα κάνουν σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής την Κυριακή, εκτιμούν ότι η πτώση του αστεροειδούς ταρακούνησε τον πλανήτη μας με έναν τρομερό σεισμό διαρκείας, ο οποίος απελευθέρωσε περίπου 50.000 φορές περισσότερη ενέργεια από εκείνη που εκλύθηκε κατά τον σεισμό 9,1 βαθμών στη Σουμάτρα το 2004.

Προ ημερών άλλοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ευρήματα μιας μελέτης μοντελοποίησης τους, σύμφωνα με την οποία η πρόσκρουση του αστεροειδούς δημιούργησε ένα παγκόσμιο τσουνάμι με αρχικό ύψος 1.500 μέτρων.

Και η νέα μελέτη βρήκε ενδείξεις για τη δημιουργία ενός τσουνάμι με τεράστιο κύμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ