ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία - Βρετανία έρχονται πιο κοντά: Μακρόν και Τρας συσφίγγουν τις σχέσεις τους

Γαλλία - Βρετανία έρχονται πιο κοντά: Μακρόν και Τρας συσφίγγουν τις σχέσεις τους
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακάλυψε ξανά την προσκόλλησή της στην Ευρώπη μετά τις δύσκολες πρώτες εβδομάδες ως ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας (Stefan Rousseau/Pool Photo via AP, file)

Ένα βήμα πιο κοντά ήρθαν χθες, Πέμπτη, Γαλλία και Βρετανία, στην Πράγα, όπου διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακάλυψε ξανά την προσκόλλησή της στην Ευρώπη μετά τις δύσκολες πρώτες εβδομάδες ως ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε μια ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, η Τρας επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν πράγματι «φίλος» και όχι «εχθρός», προτού ο Μακρόν ανταποδώσει το κομπλιμέντο.

Ο Μακρόν και η Τρας προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα στις σχέσεις τους, συμφωνώντας να πραγματοποιήσουν μια γαλλο-βρετανική Σύνοδο Κορυφής το επόμενο έτος και να αυξήσουν τη συνεργασία για τη μετανάστευση και την μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια.

Ο Μακρόν έπλεξε το εγκώμιο της Τρας στην τελευταία συνέντευξη Τύπου.

«Νομίζω ότι είναι πολύ καλά νέα και μια πολύ καλή επιλογή που έκανε. Μοιραζόμαστε την ίδια ήπειρο, ελπίζω να είναι η αρχή της επόμενης μέρας», είπε ο Μακρόν.

«Η Βρετανία είναι ένα νησί, αλλά αυτό το νησί δεν μετακινήθηκε από την ήπειρο», πρόσθεσε. «Έχουμε τις ίδιες αξίες και ιστορίες».

Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η παρουσία της δεν σημαίνει ότι «πλησιάζει πιο κοντά στην Ευρώπη» - ένα σχόλιο που δείχνει τη λεπτή εξισορροπητική γραμμή του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει μια σχέση μετά το Brexit με την Ευρώπη.

Στα τέλη Αυγούστου η Λιζ Τρας, υποψήφια τότε για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, είχε εισπράξει τη δηκτική απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν όταν απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση αν ο Γάλλος πρόεδρος είναι «φίλος ή εχθρός».

Όταν η Τρας είχε ρωτηθεί στο πλαίσιο προεκλογικής εκδήλωσης εάν ο Μακρόν είναι «φίλος ή εχθρός;», εκείνη επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. «Η κριτική επιτροπή δεν έχει αποφανθεί ακόμη» απάντησε, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. «Αν γίνω πρωθυπουργός, θα τον κρίνω από τις πράξεις του όχι από τα λόγια του», συμπλήρωσε, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τους λόγους για την επιφλακτική στάση της.

Ερωτηθείς τι θα απαντούσε εάν του έκαναν την ίδια ερώτηση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Δεν θα δίσταζα ούτε λεπτό. Η Γαλλία είναι φίλος του βρετανικού λαού».

Εάν η Γαλλία και η Βρετανία «δεν μπορούν να πουν αν είναι φίλοι ή εχθροί –και αυτό δεν είναι ουδέτερος όρος– τότε οδηγούμαστε σε σοβαρά προβλήματα» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ