ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε προπύργια του Άσαντ - Ξεπερνούν τους 120 οι νεκροί

Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε προπύργια του Άσαντ - Ξεπερνούν τους 120 οι νεκροί
Twitter

Μπαράζ επιθέσεων σε δύο πόλεις που σπανίως αποτελούσαν στόχο στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, καθώς αποτελούν προπύργια του καθεστώτος Άσαντ, εξαπέλυσε τη Δευτέρα το Ισλαμικό Κράτος, κάνοντας ουσιαστικά επίδειξη δύναμης εις βάρος αμάχων. 

Ο ISIS επιτέθηκε αρχικά στην πόλη Τζαμπλέχ, όπου σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις κοντά στον σταθμό των τρένων και μια τέταρτη, σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης, σε κοντινή απόσταση από την είσοδο των επειγόντων περιστατικών τοπικού νοσοκομείου.

Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησαν άλλες τρεις εκρήξεις, αυτή τη φορά στο λιμάνι της Ταρτούς. Η μία από αυτές έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ η δεύτερη με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση.

Αρχικά, την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ahrar ash-Sham al-Islamiyya, ωστόσο λίγο αργότερα, το προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος πρακτορείο Amaq έγραψε ότι ο ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις τονίζοντας ότι επέλεξε να χτυπήσει «τις πόλεις Ταρτούς και Τζαμπλέχ, όπου ζουν Αλαουίτες». Οι Αλαουίτες είναι μια θρησκευτική ομάδα στην οποία ανήκει και ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα θύματα ξεπερνούν τα 120, οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

syria

Gokhan Sahin/Getty Images/Ideal Images

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στην επαρχεία της Λαττάκειας και αμφότερες οι επιθέσεις έγιναν κοντά στις περιοχές όπου βρίσκονται η ρωσική αεροπορική και ναυτική βάση.

syr2 copy

REUTERS / SANA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ