ΚΟΣΜΟΣ

Σε έναν Λευκορώσο, μια ουκρανική και μια ρωσική ανθρωπιστική οργάνωση το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Σε έναν Λευκορώσο, μια ουκρανική και μια ρωσική ανθρωπιστική οργάνωση το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Σε ένα πρόσωπο και δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις απένειμε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης 2022 η Επιτροπή των Νόμπελ, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το Όσλο. 

Πρόκειται για τον φυλακισμένο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι από τη Λευκορωσία, τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties (Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες).

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θέλει να τιμήσει τρεις εξαιρετικούς υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

Η ίδια κάλεσε τη Λευκορωσία να αφήσει ελεύθερο τον Μπιαλιάτσκι από τη φυλακή.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου κατά την επέτειο του θάνατου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου του 1895 ιδρύθηκαν τα βραβεία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «οι φετινοί βραβευθέντες εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ