ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή drone σε αεροπορική βάση της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Συντριβή drone σε αεροπορική βάση της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία
Το drone που συνετρίβη προήλθε από την κατεύθυνση των συνόρων, δήλωσε ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Καλούγκα (Φωτογραφία αρχείου) Cpl. Alexis Moradian/U.S. Marine Corps via AP

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη σε αεροπορική βάση στην περιφέρεια Καλούγκα της Ρωσίας, μόλις 200 χλμ. βορειοανατολικά της Ουκρανίας, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Σήμερα σημειώθηκε έκρηξη στην αεροπορική βάση Σακόβκα στην περιφέρεια Καλούγκα» έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης Βλαντισλάβ Σάπσα, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, προερχόμενο πιθανότατα από την κατεύθυνση των συνόρων, συνετρίβη» ανέφερε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «οι υποδομές και ο εξοπλισμός της βάσης δεν υπέστησαν ζημιές» και «δεν υπάρχει απειλή για τις επιχειρήσεις».

Αυξήθηκαν οι νεκροί από το βομβαρδισμό στη Ζαπορίζια

Την ίδια στιγμή, στους 11 ανεβάζουν οι ουκρανικές αρχές τους νεκρούς από τον ρωσικό βομβαρδισμό της Πέμπτης σε κτίρια κατοικιών στη Ζαπορίζια.

Επιπλέον 21 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα ερείπια, κάποιοι από τους οποίους σοβαρά τραυματισμένοι, ανακοίνωσε η πολιτική προστασία της Ουκρανίας.

Φωτογραφίες δείχνουν εργάτες να αναζητούν αγνοούμενους στα ερείπια. Οι ρουκέτες έπληξαν δύο πολυώροφα κτίρια, όπως επεσήμαναν οι ουκρανικές αρχές.

Η περιφέρεια της Ζαπορίζια είναι μία από τις τέσσερις της Ουκρανίας τις οποίες προσάρτησε η Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% της περιφέρειας Ζαπορίζια αλλά όχι την ομώνυμη πρωτεύουσα.

Αυτονομιστές κατέλαβαν τρία χωριά στα ανατολικά

Στο μεταξύ φιλορώσοι αυτονομιστές που μάχονται στο πλευρό του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέλαβαν τρία χωριά κοντά στην πόλη Μπάχμουτ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με ανάρτηση των μαχητών του Ντονέτσκ στο Telegram, τα χωριά που καταλήφθηκαν είναι τα Οτραντίφκα, το Βεσέλα Ντολίνα και το Ζαϊτσέβε.

Ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει την κατάληψη του Ζαϊτσέβε στον χθεσινό του απολογισμό.

Τα τρία αυτά χωριά βρίσκονται νότια της Μπάχμουτ, που ελέγχεται από την Ουκρανία και την οποία ο ρωσικός στρατός προσπαθεί μάταια να καταλάβει εδώ και μήνες.

Οι νίκες αυτές είναι οι πρώτες που ανακοινώνουν οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση που ξεκίνησε ο ουκρανικός στρατός στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Χάρη σε αυτή την αντεπίθεση ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας του Χαρκόβου και κυρίως την στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση κοντά στη Λιμάν παραμένει «η πιο δύσκολη», με τα ρωσικά στρατεύματα να προσπαθούν να ανασυντάξουν τη γραμμή άμυνάς τους κοντά στην πόλη Κρεμίνα.

«Ο εχθρός δοκιμάζει νύκτα μέρα τη γραμμή άμυνάς μας και μπορεί κανείς να πει ότι η γραμμή του μετώπου σταθεροποιείται», εξήγησε ο Πουσίλιν.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και να αρχίσουμε να απελευθερώνουμε περιοχές με τους νέους εφέδρους», πρόσθεσε προαναγγέλλοντας την αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή, χωρίς να διευκρινίσει από πού θα έρθουν αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ