ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Ένοπλος εισέβαλε στην πρεσβεία του Ιράν στην Κοπεγχάγη

Δανία: Ένοπλος εισέβαλε στην πρεσβεία του Ιράν στην Κοπεγχάγη
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατήγγειλε τις αρχές της Δανίας επειδή, όπως υποστηρίζει, καθυστέρησαν να επέμβουν AP Photo/Sergei Grits (Φωτογραφία αρχείου)

Ιρανός οπλισμένος με μαχαίρι συνελήφθη αφότου εισέβαλε στην πρεσβεία του Ιράν στην Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία της Δανίας. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι ο στόχος του υπόπτου ήταν η πρέσβειρα της χώρας και επέκρινε την καθυστερημένη επέμβαση των αστυνομικών αρχών.

Ο δράστης, που κρατούσε στο χέρι του ένα μαχαίρι, «μπήκε στην πρεσβεία, έσπειρε τον τρόμο [...] και προκάλεσε ζημιές στα αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο χώρο στάθμευσης», ανέφερε η πρέσβειρα Ασφανέχ Ναντιπούρ σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Κοπεγχάγης, πρόκειται για έναν 32χρονο Ιρανό, ο οποίος «διείσδυσε στην περίβολο της πρεσβείας, κρατώντας ένα μαχαίρι». Ένας εργαζόμενος στην πρεσβεία τον είδε προτού να προλάβει να φτάσει στο κτήριο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατήγγειλε τις αρχές της Δανίας επειδή, όπως υποστηρίζει, καθυστέρησαν να επέμβουν.

«Είναι λυπηρό που στην καρδιά της Ευρώπης έγινε μια τέτοια επίθεση εναντίον μιας γυναίκας και πρέσβειρας που διαθέτει διπλωματική ασυλία και η αστυνομία δεν βρέθηκε εγκαίρως επί τόπου», ανέφερε.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Alam, το υπουργείο κάλεσε τον πρεσβευτή της Δανίας στην Τεχεράνη για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας.

Ο ύποπτος θα προσαχθεί αύριο, Σάββατο, ενώπιον δικαστή.

Η αστυνομία ανέφερε ότι μετά το επεισόδιο αυτό «έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας» για την πρεσβεία και τους υπαλλήλους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ