ΚΟΣΜΟΣ

Γενέθλια Πούτιν: Ποιοι του ευχήθηκαν, ποιοι τον «ακύρωσαν»

Γενέθλια Πούτιν: Ποιοι του ευχήθηκαν, ποιοι τον «ακύρωσαν»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά γενέθλιά του AP Photo

Σχεδόν οκτώ μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να έχει υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά γενέθλιά του, ενώ προχωρά η ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών. 

Στην Ουκρανία, τα γενέθλιά του αντιμετωπίστηκαν ευρέως με την καταδίκη του. Ο υπουργός Άμυνας, Ολέκσιι Γιουρίγιοβιτς, σε ένα βίντεο που απευθυνόταν στους Ρώσους αξιωματικούς και διοικητές για τα γενέθλια του Πούτιν, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και τους κάλεσε να σταματήσουν την επίθεσή τους.

Ουκρανοί χάκερς παραβίασαν τον ιστότοπο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ενός οργανισμού που μοιάζει με το ΝΑΤΟ για τα μετασοβιετικά κράτη, δημοσιεύοντας το εξής μήνυμα:

«Θέλουμε να συγχαρούμε τον Πούτιν για τα τελευταία του γενέθλια και να του ευχηθούμε ένα "άνετο" ταξίδι στη Χάγη».

Άλλοι ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα γενέθλια του Ρώσου ηγέτη συμπίπτουν με την ημέρα δολοφονίας της δημοσιογράφου της Novaya Gazeta που επέκρινε το Κρεμλίνο, Άννας Πολιτκόφσκαγια.

Ορισμένοι Ουκρανοί ακτιβιστές προέτρεψαν τους υποστηρικτές τους να κάνουν δωρεά για την παροχή όπλων στον ουκρανικό στρατό. Κάτοικοι σε Χερσώνα, Μελιτόπολη, Αλούστα -πόλη στις νότιες ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας- και Σεβαστούπολη, έσκισαν φωτογραφίες του Πούτιν «ευχόμενοι» τα φετινά του γενέθλια να είναι τα τελευταία που γιορτάζει.

Στη ρωσική πόλη Γιεκατερίνεμπουργκ η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα, τα οποία κρέμασαν στην γέφυρα Μακάροφσκι ένα πανό που έγραφε «Χρόνια πολλά, Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς!», (επ’ ευκαιρία των γενεθλίων του) έγραψε ο τοπικός ιστότοπος E1.RU.

Το πανό έμεινε στην γέφυρα για μικρό χρονικό διάστημα. «Έφθασαν οι αστυνομικοί και τους οδήγησαν όλους στο αστυνομικό τμήμα. Έβαλαν επτά άτομα στα αυτοκίνητα και έφυγαν ενώ ξήλωσαν το πανό» δήλωσαν στον ιστότοπο αυτόπτες μάρτυρες.

Η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης, σε ένα αιχμηρό μήνυμα προς τον Πούτιν, απένειμε το βραβείο της σε ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ποιοι ευχήθηκαν στον Πούτιν

Στη Ρωσία, η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης έδωσε έμφαση στην 22χρονη θητεία του Πούτιν στην εξουσία, ενώ η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda τον παραλλήλισε με τον Ιωσήφ Στάλιν και τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Στο Γκρόζνι, στο νότο της Ρωσίας, 20.000 Τσετσένοι μαχητές συγκεντρώθηκαν προς τιμήν του, δύο ημέρες αφότου ο κ. Πούτιν προήγαγε τον Ραμζάν Καντίροφ στο βαθμό του συνταγματάρχη.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν βίντεο με νέους ανθρώπους να υμνούν τον Πούτιν.

Ο πατριάρχης Κύριλλος παρακίνησε το ποίμνιο και τον κλήρο να αφιερώσουν δύο ημέρες προσευχής υπέρ υγείας και μακροημέρευσης του πλέον μακροημερεύοντα ηγέτη της Ρωσίας μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. «Ο Θεός σας τοποθέτησε στην εξουσία», διαπιστώνει στο μήνυμά του ο πατριάρχης που επαινεί τον Ρώσο πρόεδρο για «την μεταμόρφωση της εικόνας της Ρωσίας, την ενίσχυση της κυριαρχίας της και των αμυντικών της ικανοτήτων, την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων»...

Ευχές έστειλαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ τόνισε πως ο Πούτιν «σημείωσε επιτεύγματα στην υλοποίηση του μεγάλου στρατηγικού στόχου για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ρωσίας μέσω των ενεργητικών σας δραστηριοτήτων, αναλαμβάνοντας τη βαριά ευθύνη του αρχηγού κράτους για πολλά χρόνια», ανέφερε το TASS.

Σημείωσε επίσης ότι ο Πούτιν «απολαμβάνει μεγάλο σεβασμό και υποστήριξη από τις πλατιές μάζες του κόσμου».

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ έστειλε θερμό χαιρετισμό μέσω βίντεο, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν διαδραμάτισε για πολλά χρόνια ρόλο στην Τσετσενία και βοήθησε στην απελευθέρωση της περιοχής από την τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν έγραψε ως ευχή στον Ρώσο πρόεδρο: «Όσο υπάρχει ο Πούτιν, θα υπάρχει και η Ρωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ