ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς για ενεργειακό: «Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις στην Πράγα»

Σολτς για ενεργειακό: «Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις στην Πράγα»
Ο Γερμανός καγκελάριος, που βρέθηκε στο «στόχαστρο» των αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ για το πακέτο επιδοτήσεων 200 δισ. ευρώ για το φυσικό αέριο AP Photo/Petr David Josek

Το γεγονός ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Πράγας συνέβαλε προς την κατεύθυνση της επίτευξη ενός κοινού τόπου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη επιβεβαίωσε μέσω των δηλώσεών του ο Όλαφ Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος, που βρέθηκε στο «στόχαστρο» των αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ για το πακέτο επιδοτήσεων 200 δισ. ευρώ για το φυσικό αέριο καθώς και για την άρνηση υιοθέτησης των προτάσεων άλλων χωρών, δήλωσε ότι «λύθηκαν οι παρεξηγήσεις» και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του σχετικά με τα μέτρα που συζητά.

Ειδικότερα, ο Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε της απόφασης για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υιοθετεί τη «γραμμή» των κοινών προμηθειών σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Σε ό,τι αφορά το θέμα του «μηχανισμού αλληλεγγύης» -δηλαδή κοινών δαπανών για το φυσικό αέριο- παρέπεμψε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να την θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα. «Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε.

«Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε. Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε εξάλλου ο Γερμανός καγκελάριος. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς είπε ότι η Γερμανία «θα κάνει μια σημαντική συμβολή» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών. Στη σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου στο Βερολίνο θα συζητηθούν μέτρα για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η Ουκρανία, για την ανοικοδόμηση της οποίας μεταπολεμικά θα χρειαστεί «μια γενιά», όπως είπε.

Προειδοποίησε επίσης κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη», ενώ θέλησε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία: «οι ευρωπαϊκές χώρες στέκουν αταλάντευτες στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τον περασμένο μήνα. «Για εμάς, αυτά τα ψευδοδημοψηφίσματα είναι ως μη γενόμενα», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ