ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Αυξάνονται τα θύματα από την πολύνεκρη έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Ιρλανδία: Αυξάνονται τα θύματα από την πολύνεκρη έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων
Οι Αρχές συνεχίζουν να μην διατυπώνουν δημόσια καμιά υπόθεση για τα αίτια της τραγωδίας AP Photo (φωτογραφία αρχείου)

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε χθες σε πρατήριο καυσίμων στην κομητεία Ντονεγκάλ στην Ιρλανδία αυξήθηκε σε δέκα, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ενώ οχτώ τραυματίες νοσηλεύονται - εκ των οποίων ένας σε κρίσιμη κατάσταση που κρίθηκε σκόπιμη η αεροδιακομιδή του στο Δουβλίνο. 

Η έκρηξη σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 3 μμ τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) σε πρατήριο καυσίμων στα όρια του χωριού Κρίσλα. Το χωριό, που απέχει 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει περίπου 400 κατοίκους.

Μια αεροφωτογραφία που τραβήχτηκε μετά την έκρηξη δείχνει το πρατήριο καυσίμων κατεστραμμένο ολοσχερώς. Δύο γειτονικά, διώροφα σπίτια, κατέρρευσαν.

Ένας κάτοικος της συνοικίας, ο Κίραν Γκάλαχερ, το σπίτι του οποίου απέχει περίπου 150 μέτρα από το σημείο της τραγωδίας, είπε ότι νόμισε πως επρόκειτο για βόμβα:

«Ήμουν στο σπίτι όταν άκουσα μια έκρηξη (…) Ήταν σαν βόμβα», είπε στο BBC.

Η κοινότητα «χτυπήθηκε από ένα τσουνάμι οδύνης», είπε το πρωί, στη λειτουργία που τέλεσε στην εκκλησία του χωριού, ο ιερέας Τζον Τζο Ντάφι.

Τα σωστικά συνεργεία, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, έψαχναν όλη τη νύχτα στα συντρίμμια. Αστυνομικοί, πυροσβέστες, ακόμη και λιμενικοί, βρίσκονταν στο σημείο. Σήμερα έφτασε στην περιοχή και μια ομάδα ειδικών από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λετερκένι, που απέχει 24 χιλιόμετρα από το βενζινάδικο, τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή.

«Είναι ένα τόσο μικρό χωριό που σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιο από τα θύματα. Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για το Ντόνεγκαλ (την κομητεία όπου βρίσκεται το Κρίσλα) και την Ιρλανδία», είπε στους δημοσιογράφους.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε τη θλίψη της «για την τραγική απώλεια ζωών στο Ντόνεγκαλ».

Ο βουλευτής του Σιν Φέιν, Πιρς Ντόχερτι, μίλησε για «καταστροφική έκρηξη» σε «πολυσύχναστη τοποθεσία».

Η αστυνομία δεν διατυπώνει καμιά υπόθεση δημόσια για τα αίτια της καταστροφής.

Τραυματίες διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λέτερκενι, που ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε πρωτόκολλο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς εισήγαγε αρκετούς τραυματίες σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Η έκρηξη έγινε περί τις 15:00 (τοπική ώρα) σε πρατήριο της αλυσίδας Applegreen στα όρια του χωριού Κρίσλα, περίπου 25 χιλιόμετρα από την κοινότητα Λέτερκενι.

Σε φωτογραφίες και πλάνα από τον τόπο της καταστροφής διακρίνεται κατοικία, πάνω από το πρατήριο, με τους τοίχους διαλυμένους και την οροφή να έχει εν μέρει καταρρεύσει και συντρίμμια πεσμένα στον χώρο του πρατηρίου, όπου βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα.

Η ιρλανδική ακτοφυλακή ανέφερε ότι ελικόπτερό της που βρισκόταν σε μικρή απόσταση συνέβαλε στη διακομιδή θυμάτων. Επιτόπου έσπευσε συνεργείο έρευνας και διάσωσης από τη Βόρεια Ιρλανδία, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντόχερτι, ο βουλευτής του Σιν Φέιν, ανέφερε πως η «τεράστια έκρηξη» ακούστηκε χιλιόμετρα μακριά και ώρες αργότερα, υπήρχαν ακόμη παγιδευμένοι άνθρωποι μέσα στο κτίριο, ορισμένοι από τους οποίους επικοινώνησαν με τα σωστικά συνεργεία.

Το πρατήριο, πρόσθεσε, ήταν το μόνο κατάστημα στο χωριό, στον ίδιο χώρο λειτουργούσε επίσης το ταχυδρομείο και κομμωτήριο.

«Όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο, όμως επρόκειτο για καταστροφική έκρηξη που διέλυσε το κτίριο, όπου βρισκόταν αρκετός κόσμος εκείνη τη στιγμή», τόνισε στη δημόσια ιρλανδική τηλεόραση RTÉ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ