ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις νεκροί σε τέσσερις ημέρες στο Έβερεστ

Τέσσερις νεκροί σε τέσσερις ημέρες στο Έβερεστ
Chagxi Cering/Xinhua/BOCOG via Getty Images/Ideal Images

Οι θάνατοι επίδοξων κατακτητών της κορυφής του Έβερεστ δεν αποτελούν δεδομένα σπάνιο φαινόμενο, μια και οι συνθήκες που επικρατούν στο «αφιλόξενο» και συγχρόνως επιβλητικό βουνό μόνο ως ευνοϊκές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αυτό που συνέβη, όμως, από την περασμένη Πέμπτη, μέχρι και χθες δεν συμβαίνει και πολύ συχνά...

Μέσα σε αυτές τις τέσσερις ημέρες, ισάριθμα άτομα έχασαν τη ζωή τους, ένα κάθε ημέρα, ενώ δύο ακόμα αγνοούνται.

Πέμπτη

Ο 25χρονος Σέρπα Πούρμπα εργαζόταν για να ανοίξει μονοπάτι, περίπου 150 μέτρα μακριά από την κορυφή, όταν έχασε την ισορροπία του, έπεσε από μεγάλο ύψος και σκοτώθηκε, σύμφωνα με τον Σέρπα Μίνγκμμα.

Παρασκευή

Ο 36χρονος Έρικ Άρνολντ από την Ολλανδία κατάφερε να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, εντούτοις η χαρά του για το σημαντικό αυτό επίτευγμα δεν κράτησε παρά ελάχιστα. Κατά τη διάρκεια της κατάβασης, υπέστη καρδιακή προσβολή και άφησε την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Twitter, ο Άρνολντ ήταν αθλητής του τριάθλου από το Ρότερνταμ.

Σάββατο

Η Μαρία Στρίντομ από την Αυστραλία άρχισε να υποφέρει από υποξία ή αρρώστια του υψομέτρου (έλλειψη οξυγόνου) όταν έφτασε στην 4η και τελευταία βάση πριν την κορυφή.

Η 34χρονη καθηγήτρια οικονομικών δεν μπορούσε να συνεχίσει, ωστόσο ούτε η ομάδα διάσωσης κατάφερε να την προσεγγίσει εγκαίρως για να τη μεταφέρει στην 3η βάση ή και χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να βρει βασανιστικό θάνατο.

Τον περασμένο Μάρτιο, σε μια συνέντευξη που παραχωρούσε σε έντυπο του Πανεπιστημίου στο οποίο εργαζόταν, περιέγραφε πόσο ενθουσιασμένη ήταν για την εμπειρία που ακολουθούσε.

Κυριακή

Θύμα της υποξίας έπεσε και ο 44χρονος Πολ Σούμπας, μέλος μιας ομάδας την οποία αποτελούσαν τέσσερις Ινδοί και τέσσερις Σέρπα. Στη συγκεκριμένη ομάδα ανήκουν και οι δύο ορειβάτες που αγνοούνται.

4 climbers die in 4 days on Mount Everest

ΔΗΜΟΦΙΛΗ