ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της ιδέας ενός «βασικού εισοδήματος» το 64% των Ευρωπαίων

Υπέρ της ιδέας ενός «βασικού εισοδήματος» το 64% των Ευρωπαίων
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπέρ της ιδέας ενός “βασικού εισοδήματος” που θα δίνεται για να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη έρευνα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την γερμανική εταιρεία Dalia Research τον Απρίλιο και είναι η πρώτη δημοσκόπηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόταση ενός βασικού εισοδήματος. Όπως ορίζεται ακριβώς από την δημοσκόπηση, πρόκειται για ένα εισόδημα το οποίο “θα πληρώνεται χωρίς προϋποθέσεις από τις κυβερνήσεις σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν ή όχι και ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν άλλες πηγές εισοδήματος”.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 58% όσων απάντησαν γνώριζαν την ιδέα ενός βασικού εισοδήματος, ενώ το 64% θα ψήφιζε υπέρ αυτού σε ένα δημοψήφισμα.

Οι κάτοικοι της Ισπανίας και της Ιταλίας ήταν οι περισσότερο υποστηρικτές ενός βασικού εισοδήματος, με το 69% να δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ του. Η πλειοψηφία των υποστηρικτών (40%) θεωρούν ότι κάτι τέτοιο “θα μείωνε το άγχος για τις βασικές οικονομικές ανάγκες”, ενώ το 31% είπαν ότι “θα βελτίωνε την ισότητα των ευκαιριών”.

Στον αντίποδα, ο φόβος των περισσότερων –όπως εκφράστηκε από το 43% των ερωτηθέντων- ήταν ότι το βασικό εισόδημα θα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να σταματήσουν να δουλεύουν. Παρόλα αυτά, όπως δείχνει η έρευνα, το 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το βασικό εισόδημα “δεν θα επηρέαζε τις επαγγελματικές επιλογές του”.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 4% των συμμετεχόντων στην έρευνα είπαν ότι θα σταματούσαν να δουλεύουν εάν έπαιρναν ένα βασικό εισόδημα, ενώ το 7% απάντησε ότι θα μείωνε τις ώρες εργασίας του.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω σε ένα σχέδιο παροχής ενός βασικού εισοδήματος στους κατοίκους τους, με την Ελβετία να ψηφίζει στις 5 Ιουνίου για το αν θα εισάγει το εν λόγο μοντέλο.
Ακόμα, η Φινλανδία, αλλά και 4 πόλεις στην Ολλανδία εξετάζουν επίσης το εν λόγο μοντέλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ