ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: «Η Ρωσία ξεμένει από πυρομαχικά, φίλους και στρατιώτες»

Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: «Η Ρωσία ξεμένει από πυρομαχικά, φίλους και στρατιώτες»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κρατηθεί μέχρι τώρα εντός του καθιερωμένου στρατιωτικού δόγματος μη χρήσης πυρηνικών όπλων, είπε ο Φλέμινγκ (Russian Defense Ministry Press Service photo via AP)

Έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου, η Ρωσία ξεμένει από πυρομαχικά, φίλους και στρατιώτες, δήλωσε στο BBC Radio ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπίας GCHQ.

Όπως είπε, η Βρετανία θα περίμενε να δει κάποια σημάδια ότι η Ρωσία αρχίζει να σκέπτεται την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της στον πόλεμό της με την Ουκρανία, ενώ επανέλαβε πως οποιαδήποτε συζήτηση για τη χρήση τέτοιων όπλων είναι πολύ επικίνδυνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κρατηθεί μέχρι τώρα εντός του καθιερωμένου στρατιωτικού δόγματος μη χρήσης πυρηνικών όπλων, είπε ο Φλέμινγκ, όμως η υπηρεσία του θα έχει τον νου της για σημάδια ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

«Θα ήλπιζα πως θα δούμε ενδείξεις αν αρχίσουν να παίρνουν αυτό το μονοπάτι», είπε, χωρίς να διευκρινίζει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι ενδείξεις.

«Αλλά ας είμαστε πραγματικά σαφείς, αν το σκέπτονται, θα ήταν καταστροφή με τον τρόπο που έχουν μιλήσει πολλοί άνθρωποι».

Ο Φλέμινγκ είπε επίσης πως είναι σίγουρος ότι ο Πούτιν ανησυχεί για τους κινδύνους κλιμάκωσης και αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι γιατί «δεν έχει στραφεί σε αυτούς τους άλλους τρόπους να κάνει πόλεμο».

Σε ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει αργότερα σήμερα, ο Φλέμινγκ θα πει επίσης πως οι Ρώσοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μόσχα στη σύγκρουση.

«Βλέπουν απλώς πόσο λανθασμένα έκρινε ο Πούτιν την κατάσταση», θα πει, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.

«Διαφεύγουν τη στρατολόγηση, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να ταξιδεύουν. Ξέρουν πως η πρόσβασή τους σε σύγχρονες τεχνολογίες και εξωτερικές επιδράσεις θα περιοριστεί δραστικά. Και αισθάνονται το εύρος του τρομακτικού ανθρώπινου κόστους του πολέμου της επιλογής του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ