ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ο Πούτιν έκανε λάθος που εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά είναι ένας ορθολογικός παράγοντας

Μπάιντεν: Ο Πούτιν έκανε λάθος που εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά είναι ένας ορθολογικός παράγοντας
AP Photo / Susan Walsh

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη, σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi, ότι πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «ορθολογικός παράγοντας», ο οποίος, ωστόσο, εκτίμησε λάθος την ικανότητά του να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταπιέσει τον λαό της.

«Νομίζω ότι o Πούτιν είναι ένας ορθολογικός παράγοντας που έκανε λανθασμένους υπολογισμούς σε σημαντικό βαθμό», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Τζέικ Τάπερ, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία σηματοδότησαν ένα ακόμη σημείο καμπής στον πολύμηνο πόλεμο.

Ο Μπάιντεν, κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλοι δυτικοί ηγέτες έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες συζητώντας για το ποια μέτρα μπορεί να λάβει ο Πούτιν καθώς τα στρατεύματά του υφίστανται σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κίνδυνος «πυρηνικού Αρμαγεδδώνα» βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 60 ετών.

Κρίση των πυραύλων της Κούβας: Οι δύο εβδομάδες που η ανθρωπότητα δεν ανέπνεε

Το κατά πόσον ο Πούτιν ενεργεί ορθολογικά αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να προβλέψουν τα επόμενα βήματα του Ρώσου προέδρου. Κι ενώ ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι ο ίδιος ο Πούτιν είναι ορθολογικός, χαρακτήρισε τους στόχους του Ρώσου ηγέτη στην Ουκρανία - τους οποίους ο Πούτιν εξέθεσε σε μια οργισμένη ομιλία καθώς ξεκίνησε τον πόλεμο τον Φεβρουάριο - «γελοίους».

«Ακούστε τι λέει. Αν ακούσετε την ομιλία που εκφώνησε μετά, όταν ελήφθη αυτή η απόφαση, μίλησε για την όλη ιδέα του - έπρεπε να είναι ο ηγέτης της Ρωσίας που θα ένωνε όλους τους ρωσόφωνους. Θέλω να πω, απλά πιστεύω ότι αυτό είναι παράλογο», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Συνεχίζοντας, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν πίστευε λανθασμένα ότι οι Ουκρανοί θα υποταχθούν στη ρωσική εισβολή - μια λανθασμένη εκτίμηση που διαψεύστηκε από τη σθεναρή αντίσταση στο εσωτερικό της χώρας.

«Νομίζω ότι η ομιλία και οι στόχοι του δεν ήταν ορθολογικοί. Εκτιμώ ότι πίστευε, Τζέικ, πως θα γινόταν δεκτός με ανοιχτές αγκάλες, ότι αυτό ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας στο Κίεβο, και ότι εκεί θα γινόταν δεκτός, και νομίζω ότι έκανε εντελώς λάθος υπολογισμό», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πράγματι, η αντεπίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία τον περασμένο μήνα ήταν επιτυχής στην ανακατάληψη εδαφών που κατείχαν προηγουμένως οι Ρώσοι, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων συγκοινωνιακών κόμβων. Οι απώλειες αποδείχθηκαν η τελευταία μεγάλη αμηχανία για τη Ρωσία, ο στρατός της οποίας αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, η Ρωσία εξαπέλυσε μια από τις πιο σφοδρές επιθέσεις βομβαρδισμού από την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, μέχρι και τη δυτική πόλη Λβιβ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα κύρια θέατρα του πολέμου στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν μίλησε στον Τάπερ λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη των G7, που άκουσαν από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ανάγκη ενίσχυσης της αεράμυνας της χώρας του εν μέσω των νέων ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνάντηση ότι «οι κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία μιας αεροπορικής ασπίδας για την Ουκρανία πρέπει να ενταθούν εν μέσω ενός μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ενισχύσουν περαιτέρω την αεράμυνα της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας που ο Μπάιντεν επιτάχυνε την παράδοσή τους το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η έντονη αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο και σε μη στρατιωτικές υποδομές έδειξε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιεί νέες τακτικές που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των Ουκρανών, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Biden says Putin ‘totally miscalculated’ by invading Ukraine but is a ‘rational actor’, By Kevin Liptak, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ