ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ανακατάληψη εδαφών στη Χερσώνα, ενώ μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Ουκρανία: Ανακατάληψη εδαφών στη Χερσώνα, ενώ μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί
Ουκρανοί στρατιώτες ελέγχουν ορύγματα σε εδάφη που ανακατάλαβαν στη Χερσώνα AP Photo/Leo Correa

Ανακατάληψη εδαφών στη Χερσώνα ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, με το Κίεβο να παραλαμβάνει νέα συστήματα αεράμυνας από τους δυτικούς συμμάχους, ενόσω η Μόσχα συνεχίζει τη στρατηγική κλιμάκωσης με πυραυλικές επιθέσεις μέρα και νύχτα κατά αμάχων και ενεργειακών υποδομών - σε αντίποινα της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η Χερσώνα ήταν η πρώτη πόλη που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και αποτελεί κρίσιμο στρατηγικό και συμβολικό στόχο για τη ουκρανική αντεπίθεση.

Παράλληλα, η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι η Γερμανία παρέδωσε το πρώτο από τα τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας, μία ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι επισπεύδει την παράδοσης δύο εθνικών προηγμένων συστημάτων πυραύλων επιφανείας-αέρα, γνωστών ως NASAM.

Η Ολλανδία δήλωσε ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους αεράμυνας αξίας άνω των 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές επιδρομές συνεχίστηκαν σε Ντονέτσκ, Χάρκοβο, Σούμι και Μικολάιβ, με τις ουκρανικές αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς και οκτώ τραυματίες -όλοι άμαχοι- στην επίθεση που έπληξε την κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης Αβντιβκά, στο Ντονέτσκ.

Σε σχετική του ανάρτηση ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, δημοσίευσε φωτογραφίες με πτώματα κοντά σε πάγκο με λαχανικά.

Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια στη Ζαπορίζια, αφού πάνω από 12 πύραυλοι έπληξαν μη στρατιωτικούς στόχους στην πόλη το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 120 σοροί ανασύρθηκαν από έναν ομαδικό τάφο σε περιοχή που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονέτσκ. Από τους 120 νεκρούς, οι 64 ήταν άμαχοι πολίτες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η αντεπίθεση του Κιέβου στις κατεχόμενες περιοχές στα νότια και ανατολικά της χώρας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά παρά την ανακατάληψη πέντε πόλεων και χωριών στην περιοχή της Χερσώνας.

Σύμφωνα με το Associated Press, τα ρωσικά στρατεύματα ενισχύουν εκ νέου τις γραμμές του μετώπου και ανασυντάσσονται.

Ο περιφερειακός διοικητής στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οικοδομήσει μια πολυεπίπεδη αμυντική γραμμή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοικοι στην περιοχή του Λουχάνσκ μετακινούνται από τις κατεχόμενες από τη Ρωσία πόλεις προς τα χωριά, όπου εγκαθίστανται σε εγκαταλελειμμένα σπίτια «για να περάσουν τον χειμώνα ζεστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ