ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για Ουκρανία: Μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας

Ερντογάν για Ουκρανία: Μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας
«Στόχος μας να σταματήσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ερντογάν (AP Photo)

Στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσει η αιματοχυσία στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό παρά τα εμπόδια, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική που αποκτήθηκε παρά τις δυσκολίες στο πεδίο και να σταματήσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ερντογάν στην έκτη σύνοδο κορυφής της Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι οι εντατικές προσπάθειες της Τουρκίας με τον ΟΗΕ και τα δύο μέρη της σύγκρουσης για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου έχουν κερδίσει την εκτίμηση όλου του κόσμου.

«Λέω ότι μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας. Δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο και ηττημένοι σε μια δίκαιη ειρήνη», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της Κωνσταντινούπολης που επιτεύχθηκε αυτόν τον Ιούλιο και η ανταλλαγή κρατουμένων του Σεπτεμβρίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι και τα δύο «απτά επιτεύγματα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες είχαν σταματήσει μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο.

Σήμερα το τετ α τετ Ερντογάν - Πούτιν στην Αστάνα

Ο Ερντογάν θα έχει σήμερα κατ'ιδίαν συνάντηση στην Αστάνα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

O Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να έχει ρόλο διαμεσολαβητή για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία. Και το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν για να εξετάσει τις ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία.

Στη συνάντηση φαίνεται πως οι Τούρκοι θα παρουσιάσουν ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη (12/10), ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επι θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ.

«Τώρα πολλοί λένε ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διευθέτησης της ουκρανικής διένεξης» δήλωσε ο Ουσακόφ.

«Οι Τούρκοι προσφέρουν διαμεσολάβηση. Εάν πραγματοποιούνταν (ρωσο-ουκρανικές) επαφές, θα γίνονταν σε τουρκικό έδαφος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

«Υπάρχουν αναφορές στον τύπο που λένε ότι η τουρκική πλευρά διατυπώνει συγκεκριμένες σκέψεις στο θέμα αυτό και δεν αποκλείω ο Ερντογάν να θίξει ενεργά το ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια της συνάντησης στην Αστανα. Μας περιμένει λοιπόν, μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ εξήρε και πάλι τη θέση της Τουρκίας, η οποία όπως είπε «δεν προσχωρεί επί της αρχής στις παράνομες δυτικές κυρώσεις» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έχει συναντηθεί με τον Πούτιν τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες και έχει τακτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και καιρό τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ