ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - Κρίστιαν Λίντνερ: Δεν είμαστε πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης

Γερμανία - Κρίστιαν Λίντνερ: Δεν είμαστε πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης
Μέτρα για «δημοσιονομικό ανάχωμα» προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας AP Photo/Michael Sohn

Η Γερμανία δεν είναι πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, άλλες χώρες περνούν καλύτερα την τρέχουσα κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, και τόνισε ότι η χώρα του έχει μεγάλη ανάγκη από πολιτική δράση προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της, αναφερόμενος εμμέσως σε φοροελαφρύνσεις.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καθήκον της για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Λίντνερ από την Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη κατά 1,5% στη Γερμανία, ο ίδιος έκανε λόγο για «έναν ευπρόσδεκτο λόγο» προκειμένου να ζητηθεί μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε, τόνισε, η Γερμανία υποφέρει ιδιαίτερα από τις δημογραφικές εξελίξεις και οι τιμές της ενέργειας είναι εδώ και χρόνια πολύ υψηλότερες από ό,τι σε άλλες χώρες.

Τώρα η κυβέρνηση εργάζεται, τόνισε, για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και για τη δημιουργία «δημοσιονομικών αναχωμάτων» απέναντι κυρίως στον πληθωρισμό, ο οποίος εμποδίζει την ανάπτυξη. Προανήγγειλε δε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις 31 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο Κρίστιαν Λίντνερ επαναβεβαίωσε την πρόθεση του Βερολίνου να συνεχίσει τη στήριξη, αλλά ξεκαθάρισε ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα χρειαστεί την από κοινού προσπάθεια του ΔΝΤ, των ΗΠΑ και άλλων, «δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ