ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ράπισμα ΗΠΑ κατά Άγκυρας: Απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

Νέο ράπισμα ΗΠΑ κατά Άγκυρας: Απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία
Πρόκειται για την επίσημη προειδοποίηση του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο με υπογραφή του Τζο Μπάιντεν AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Λευκός Οίκος, χαρακτηρίζοντας απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την Τουρκία σε επίσημη αναφορά του προς το Κογκρέσο.

Πρόκειται για την επίσημη προειδοποίηση του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο για την συνέχιση της κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν αυτή την στιγμή στην Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναφέρει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας - με την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων της Συρίας - υπονομεύουν την εκστρατεία εναντίον του ισλαμικού κράτους, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αμάχων όπως επίσης και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας από τη Συρία στη Λιβύη, από το Αιγαίο έως τη Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια - σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu - ότι «η συμβολή στην επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων, η ειρήνη και η ευημερία είναι ένας από τους στόχους μας. Από το Αφγανιστάν στη Λιβύη, από την Ουκρανία στη Σομαλία υποστηρίζουμε τη σταθερότητα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Στρασβούργο σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα έχει προτεραιότητες. «Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας», είπε.

Όπως υποστήριξε, «σε αυτό τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της, η Τουρκία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ