ΚΟΣΜΟΣ

TotalEnergies: Διαψεύδει την παραγωγή καυσίμων για ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός αρνήθηκε τις κατηγορίες AP Photo/Nicolas Garriga

Μια γαλλική και μια ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση κατέθεσαν μήνυση για «συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου» κατά της TotalEnergies, την οποία κατηγορούν ότι διαχειρίζεται ένα πεδίο φυσικού αερίου που φέρεται να παράγει κηροζίνη που χρησιμοποιείται από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η Aντιτρομοκρατική Eισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι έλαβε επισήμως την καταγγελία και ότι πρόκειται να την εξετάσει.

Σε ανακοίνωσή της η TotalEnergies κατήγγειλε «εξωφρενικές και δυσφημιστικές» κατηγορίες, οι οποίες «προσβάλλουν την ακεραιότητα των ομάδων μας και αντιβαίνουν στις αξίες μας».

Η κίνηση της ουκρανικής ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Razom We Stand (Μαζί Στεκόμαστε) και της γαλλικής οργάνωσης Darwin Climax Coalition ακολουθεί τη δημοσίευση τον Αύγουστο μιας έρευνας από τη βρετανική ΜΚΟ Global Witness και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να θέσουμε την Total προ των ευθυνών της», δήλωσε στο Associated Press η Svitlana Romanko, διευθύντρια της Razom We Stand.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο για κάθε άλλη εταιρεία που θα τολμούσε ακόμη να παραβιάσει με αυτόν τον τρόπο και να δημιουργήσει μια τέτοια κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά όταν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο», πρόσθεσε.

Οι δικηγόροι των ΜΚΟ, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι το ζήτημα λογοδοσίας των μεγαλύτερων εταιρειών δεν ήταν ποτέ τόσο οξύ, ιδίως σε εμπόλεμες ζώνες.

Η Le Monde και η Global Witness ανέλυσαν στοιχεία για να εντοπίσουν την αλυσίδα εφοδιασμού ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Termokarstovoye, στη Σιβηρία, όπου το υγροποιημένο αέριο φέρεται να μετατρέπεται σε κηροζίνη και να χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία πολεμικών αεροσκαφών σε δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στη Ρωσία.

Η Total κατείχε το 49% της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το σιβηρικό κοίτασμα φυσικού αερίου Tenerftegaz, μαζί με τον Ρώσο εταίρο της Novatek που κατείχε το 51%. Τον περασμένο μήνα, η TotalEnergies πούλησε τα μερίδιά της στη Novatek.

Η TotalEnergies δήλωσε την Παρασκευή ότι το συμπύκνωμα φυσικού αερίου που παράγεται από την Ternertegaz έχει «εξαχθεί στο εξωτερικό».

«Επομένως, είναι αδύνατον να χρησιμοποιήθηκε από τον ρωσικό στρατό ως καύσιμο για τα αεροσκάφη του», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις που αναφέρουν η Le Monde και η Global Witness φιλοξενούν αεροσκάφη που εμπλέκονται στους περισσότερους βομβαρδισμούς της πόλης Μαριούπολη της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία και Human Rights Watch, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής επιδρομής στο θέατρο της Μαριούπολης - η πιο θανατηφόρα γνωστή επίθεση στον πόλεμο εναντίον αμάχων μέχρι σήμερα - από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 600 άνθρωποι στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα του AP.

Η TotalEnergies, η οποία έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την άσκηση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, δήλωσε ότι είναι "καθήκον της" να συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Ο όμιλος δήλωσε ότι έχει μακροχρόνιες συμβάσεις για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει δεδομένου ότι δεν εμπίπτει στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Μάρτιο, η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει σταδιακά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Ο γαλλικός όμιλος δήλωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά» τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Δεκάδες ξένες πολυεθνικές εταιρείες έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, εν μέσω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης