ΚΟΣΜΟΣ

Ο Στέφαν Λεβέν νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο Στέφαν Λεβέν νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
O Στέφαν Λεβέν έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Σουηδίας και αρχηγός του σουηδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Johanna Geron, Pool Photo via AP

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στο συνέδριο που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, ο Στέφαν Λεβέν, πρωθυπουργός της Σουηδίας και αρχηγός του σουηδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μέχρι το 2021, έλαβε το 97,3% των ψήφων (255 ψήφοι υπέρ, 7 αποχές, καμία ψήφος κατά), διαδεχόμενος στη ηγεσία του PES τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συνεδριάζει στο Βερολίνο με βαριά ατζέντα που επιβάλλει η σύνθετη γεωπολιτική πραγματικότητα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται επίσης η ασφάλεια στην Ευρώπη, η κατάσταση σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εμφανίζονται πιο επιρρεπείς σε ενδεχόμενη επέκταση της ρωσικής επιθετικότητας, η προοπτική (ή μάλλον τα αναχώματα) στην ευρωπαϊκή διεύρυνση, το μέλλον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκονται εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, και πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αλλά και της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Ξεχωρίζουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν και της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον που έρχονται στο Βερολίνο, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με κοινοβουλευτικό βέτο την ένταξή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Πολλές είναι επίσης οι παρουσίες κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ: Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ύλβα Γιοχάνσον και πολλοί άλλοι.

Το «παρών« δίνουν και εκπρόσωποι αντιπολιτευόμενων κομμάτων, όπως ο Ενρίκο Λέτα από το Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα έχει μάλιστα κατιδίαν επαφές στο περιθώριο της Συνόδου τόσο με τον πρόεδρο του γερμανικού SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ όσο και με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Εν αναμονή της κοινής δήλωσης-θέσεων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Η κεντρική ομιλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς αναμένεται αύριο, Σάββατο, στο Verti Hall του Βερολίνου, ενώ μερικά σημεία του προσχεδίου της κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έχουν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο.

Μεταξύ άλλων αφορούν την πρόταση για μετάβαση σε ένα καθεστώς ενισχυμένης πλειοψηφίας για ειδικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, τον περιορισμό της κερδοσκοπίας στον ενεργειακό τομέα. Επίσης την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας και την πιθανή λήψη αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αλλά και την υποστήριξη του γερμανικού σχεδίου για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας.

Τάσσονται επίσης υπέρ της σύστασης ενός «πραγματικού ευρωπαϊκού στρατηγείου άμυνας» έως το 2025 με παράλληλη ενεργοποίηση της «ομάδας ταχείας αντίδρασης» (με πλειοψηφική γερμανική συμμετοχή) αλλά και τη σύγκληση ενός ξεχωριστού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ