ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Δίωξη εις βάρος δύο ακτιβιστριών που πέταξαν τοματοχυμό σε πίνακα του βαν Γκογκ

Λονδίνο: Δίωξη εις βάρος δύο ακτιβιστριών που πέταξαν τοματοχυμό σε πίνακα του βαν Γκογκ
Η Εθνική Πινακοθήκη ανακοίνωσε ότι το περιστατικό προκάλεσε μικρές ζημιές στην κορνίζα του πίνακα AP/Just Stop Oil

Kατηγορίες για φθορά ξένης περιουσίας απαγγέλθηκαν εις βάρος δύο γυναικών μετά το περιστατικό με τις ακτιβίστριες για την κλιματική αλλαγή που πέταξαν την Παρασκευή δύο κονσέρβες ντοματόσουπα Heinz στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, η βρετανική αστυνομία.

Βίντεο που αναρτήθηκε την Παρασκευή από την οργάνωση Just Stop Oil, η οποία έχει οργανώσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην βρετανική πρωτεύουσα, δείχνει τις δύο γυναίκες να πετούν την σούπα στον πίνακα, μία από τις πέντε εκδοχές του που εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Εθνική Πινακοθήκη ανακοίνωσε ότι το περιστατικό προκάλεσε μικρές ζημιές στην κορνίζα του πίνακα, αλλά ο πίνακας δεν έπαθε κάτι και αργότερα επανατοποθετήθηκε στη θέση του.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο γυναίκες, ηλικίας 21 και 20 ετών, θα εμφανιστούν αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενες για «εγκληματική φθορά στην κορνίζα του πίνακα 'Ηλιοτρόπια' του Βίνσεντ βαν Γκογκ».

Ένας άλλος ακτιβιστής θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για καταστροφή του σήματος που βρίσκεται έξω από το αρχηγείο της Σκότλαντ Γιαρντ στο κεντρικό Λονδίνο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνολικά 28 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ