ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συλλυπητήρια Σαρλ Μισέλ στους συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης σε ανθρακωρυχείο

Τουρκία: Συλλυπητήρια Σαρλ Μισέλ στους συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης σε ανθρακωρυχείο
Στους 40 νεκρούς ανήλθε ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε την Παρασκευή AP/Khalil Hamra

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στο ανθρακωρυχείο της πόλης Μπαρτίν στη Βόρεια Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει: «Θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο ανθρακωρυχείο στο Μπαρτίν στην Tουρκία.

Τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους και σε ολόκληρη την κοινότητα καθώς είναι όλοι μαζί σε αυτή τη στιγμή θλίψης.

Οι καλύτερες ευχές στους επιζώντες και τους διασώστες».

Υπενθυμίζεται πως στους 41 νεκρούς ανήλθε ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, σε ανθρακωρυχείο στη βορειοδυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, 58 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν, είτε μόνοι τους είτε χάρη στα σωστικά συνεργεία, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι 26 από τους 28 νεκρούς που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έχουν αναγνωριστεί.

«Πλησιάζουμε στο τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης» δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Ενέργειας Φατίζ Ντονμέζ.

Συμπλήρωσε δε, πως:

«Οι έρευνες συνεχίζονται για έναν μόνο άνθρωπο η τύχη του οποίου παραμένει άγνωστη».

Παράλληλα, όπως είπε, η πυρκαγιά στις στοές έχει τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα λυπηρό για μας είναι ότι ήμασταν εκεί πριν από μόλις τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε με δάκρυα στα μάτια.

Η έκρηξη, η οποία οφείλεται σε ανάφλεξη ενός αερίου, σύμφωνα με τις αρχές, σημειώθηκε χθες το απόγευμα στις 18:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σε αυτό το σημαντικό ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, στην επαρχία Μπαρτίν, το οποίο λειτουργεί από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Εκτιμάται ότι περίπου 110 εργάτες βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας διασώστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε βάθος 300 μέτρων από την είσοδο του ορυχείου στην πόλη Αμάσρα, γύρω στις 18:15 το απόγευμα της Παρασκευής.

Έτοιμη να βοηθήσει η Ελλάδα

«Λυπηρό να ακούς για την τρομερή έκρηξη ορυχείου και την απώλεια ζωών στην επαρχία Bartin στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει άμεσα βοήθεια για να βοηθήσει στην αναζήτηση επιζώντων» ανέφερε σε ανάρτησή του στα αγγλικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκρηξη στο ορυχείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ