ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν χαιρετίζει την «ιστορική συμφωνία» Ισραήλ-Λιβάνου για την ΑΟΖ

Ο Μακρόν χαιρετίζει την «ιστορική συμφωνία» Ισραήλ-Λιβάνου για την ΑΟΖ
«Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα προς περισσότερη ειρήνη για το Ισραήλ, για τον Λίβανο, και το σύνολο των χωρών και των λαών της περιοχής», αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων AP Photo/Darko Bandic

Ο Γάλλος πρόεδρος, Eμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την «ιστορική συμφωνία» με την οποία διευθετείται μια συνοριακή διαφορά μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, η οποία θα επιτρέψει την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα ανοιχτά των δυο χωρών, διακρίνοντας ένα «σημαντικό βήμα προς περισσότερη ειρήνη» στην περιοχή.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους -που είχε παρέμβει στις διαπραγματεύσεις- συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ, τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά, για «τις προσπάθειές τους και την αποφασιστικότητά τους» προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό βήμα προς περισσότερη ειρήνη για το Ισραήλ, για τον Λίβανο, και το σύνολο των χωρών και των λαών της περιοχής», αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η συμφωνία «θα συμβάλλει στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και στην ασφάλεια του Ισραήλ και του Λιβάνου» και «αναμένεται επίσης να συμβάλλει στην ευημερία των δύο χωρών», τόνισε η γαλλική προεδρία, καθώς ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική κρίση.

«Προσφέρει ένα παράδειγμα για την περιοχή, το θετικό που μπορεί να παράγει μια κοινή επιθυμία για την επίτευξη ενός αποτελέσματος στο πλαίσιο μιας απαιτητικής και σεβαστής διαπραγμάτευσης», σημείωσε.

Οι τρεις ηγέτες «ευχαρίστησαν τον αρχηγό του κράτους για τη συμβολή του και τη συμβολή της Γαλλίας στη σύναψη αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύναψη της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με τον Λίβανο-ενώ οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση- και για την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε «μία ιστορική πρόοδο» και κάλεσε όλες τις πλευρές να «εργαστούν για την εφαρμογή της συμφωνίας». Ευχαρίστησε επίσης τον Μακρόν για «την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του «χαιρέτισε τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών». Η Γαλλία θα συνεργαστεί «πλήρως» στην εφαρμογή της συμφωνίας, προσέθεσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ