ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Την Τρίτη οι προτάσεις για την ενέργεια - Τα σενάρια που εξετάζονται

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Την Τρίτη οι προτάσεις για την ενέργεια - Τα σενάρια που εξετάζονται
Σε αναζήτηση συμβιβασμού η ΕΕ ως προς την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς το χάσμα παραμένει AP Photo/Darko Bandic

Την προσεχή Τρίτη πρόκειται να παρουσιαστούν οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια, οι οποίες και θα τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων σημειώθηκε πρόοδος ως την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» που τέθηκε ενώπιν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στην Πράγα, και επίκειται η έγκριση από το σώμα ενός ακόμη πακέτου νομοθετικών προτάσεων την Τρίτη.

«Καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενέργεια με μέλη του σώματος των επιτρόπων. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του κολεγίου μας, την Τρίτη» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Τα υπό εξέταση σενάρια - Η θέση της Ελλάδας

Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό γύρω από την επικείμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές φυσικού αερίου με στόχο τη μείωση των τιμών, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Οκτωβρίου

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα δεν γεφυρώθηκε το χάσμα για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής.

Παρόλο που την ιδέα αυτή υποστηρίζουν πλέον 17 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία), κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περιλαμβάνεται στην πρόταση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πολωνία έχουν αποστείλει από κοινού και νέα επιστολή προς την Κομισιόν για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής, που βασίζονται σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι τα εξής:

  • Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
  • Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον έχει δηλώσει ότι η Κομισιόν θα προτείνει λύσεις που καθησυχάζουν τις ανησυχίες των χωρών (όπως η Γερμανία) για τον ενεργειακό εφοδιασμό και που έχουν «τη μέγιστη συναινετική υποστήριξη».

Μεταξύ των λύσεων που αναμένεται να προτείνει η Επιτροπή είναι η παρέμβαση στο δείκτη αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF).

«Ο δείκτης αναφοράς δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας στην αγορά ενέργειας και φουσκώνει τεχνητά τις τιμές», είχε δηλώσει η Κ. Σίμσον.

Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί ότι προτιμότερη επιλογή από ένα ανώτατο όριο στην τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου, είναι η διαπραγμάτευση με τις χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο την ΕΕ για χαμηλότερες τιμές. Η ιδέα αυτή βρίσκει σύμφωνες τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Μια άλλη λύση που προωθεί η Επιτροπή είναι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, το οποίο ωστόσο δεν επιθυμούν χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ιταλία γιατί επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ωστόσο το μέτρο αυτό το υποστηρίζει η Γαλλία.

Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να τονίσει την ανάγκη περαιτέρω μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου.

«Δεν πρόκειται για μια ελκυστική επιλογή, αλλά για μια αναγκαιότητα για την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού», προειδοποίησε η Επίτροπος Ενέργειας. Για να γίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός σε επίπεδο ΕΕ, ο οποίος καθιστά υποχρεωτικό τον στόχο της μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%.

Τέλος, στο πακέτο με τις προτάσεις της Επιτροπής θα περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση των κοινών αγορών φυσικού αερίου, με στόχο την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα. Η συλλογική αγοραστική δύναμη της ΕΕ θα περιορίσει τις τιμές της αγοράς φυσικού αερίου, όπως είχε γίνει με τα εμβόλια κατά του Covid19.

«Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε το φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα μαζί μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών της ΕΕ», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιαστεί στις 18 Οκτωβρίου θα επικεντρωθεί στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή εργάζεται για να υποβάλει ως το τέλος του έτους, τις προτάσεις της, για μια εις βάθος μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας, με στόχο την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές του φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ