ΚΟΣΜΟΣ

Σε ασκήσεις πυρηνικών δυνάμεων προχωρούν Ρωσία και ΝΑΤΟ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Σε ασκήσεις πυρηνικών δυνάμεων προχωρούν Ρωσία και ΝΑΤΟ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία
Ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών μονάδων και εκτοξεύσεις πυραύλων θα περιλαμβάνουν οι ρωσικές ασκήσεις, με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν για τυχόν απροσδόκητες ή ασυνήθιστες κινήσεις. Φωτογραφία αρχείου από ρωσικά γυμνάσια κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Photo by Sasha Mordovets/Getty Images

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με τη γεωπολιτική ένταση στο «κόκκινο», αμφότεροι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία πρόκειται να προχωρήσουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις των στρατηγικών πυρηνικών τους δυνάμεων.

Το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ τελούν υπ' ατμόν για τυχόν απροσδόκητες ή ασυνήθιστες κινήσεις κατά τη διάρκεια της ρωσικής άσκησης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNNi.

«Πιστεύουμε ότι η πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και η απόφασή της να προχωρήσει σε αυτή την άσκηση ενώ βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία είναι ανεύθυνη. Η επίδειξη πυρηνικών όπλων για να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους είναι ανεύθυνη», δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η ρωσική άσκηση που φέρει την ονομασία Grom, και σημαίνει βροντή, διεξάγεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αναμένουμε ότι η άσκηση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Θα περιλαμβάνει ενέργειες εντός των πλαισίου όσων έχει κάνει η Ρωσία στο παρελθόν. Εκτοξεύσεις πυραύλων και ανάπτυξη στρατηγικών δυνάμεων [μονάδων]», αναφέρει ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αν και πρόκειται για άσκηση ρουτίνας, έρχεται αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε σκληρή προειδοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο των απειλών του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενόσω η Μόσχα συνεχίζει να αντιμετωπίζει στρατιωτικές αποτυχίες επί του πεδίου στην Ουκρανία.

«Πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, έχουμε άμεση απειλή χρήσης πυρηνικού όπλου, εάν όντως τα πράγματα συνεχιστούν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε προ ημερών ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε εκδήλωση των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη, για να πρειδοποιήσει ανοιχτά πως αυτό «θα κατέληγε σε Αρμαγεδδώνα».

Σε συνέχεια των δηλώσεων Μπάιντεν, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αποσαφήνισαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν κινείται προς τη χρήση της πυρηνικής ικανότητας της Ρωσίας, ούτε υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι έχει λάβει σχετική απόφαση.

Διαβάστε επίσης

Ανάλυση CNNi: Ο Μπάιντεν στέλνει ένα προσεκτικό αλλά ανατριχιαστικό μήνυμα στον Πούτιν για τα πυρηνικά

Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν καρφωμένο το βλέμμα στις ρωσικές ασκήσεις. Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί παγίως στενά το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, αλλά το Πεντάγωνο θα παρακολουθεί τη συγκεκριμένη άσκηση για τυχόν ασυνήθιστες ενδείξεις εκτός του πλαισίου ρουτίνας, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην ανταποκρίτρια του CNNi στο Πεντάγωνο Μπάρμπαρα Σταρ.

Η άσκηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε στρατηγικά όπλα, δηλαδή δοκιμές συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων για τις οποίες η Ρωσίες θα όφειλε βάσει διεθνών συνθηκών να ειδοποιήσει εκ των προτέρων.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δηλώνουν βέβαιοι ότι θα είναι σε θέση να παρακολουθούν με ακρίβεια οποιαδήποτε ρωσική πυρηνική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

«Θα παρακολουθούμε [τις ασκήσεις], όπως κάνουμε πάντα. Και φυσικά, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κυρίως υπό το φως των συγκεκαλυμμένων πυρηνικών απειλών και της επικίνδυνης πυρηνικής ρητορικής που έχουμε δει από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα την ετήσια άσκηση πυρηνικών δυνάμεων, γνωστή ως Steadfast Noon, με τη συμμετοχή 14 χωρών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η άσκηση διενεργείται ετησίως εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Η άσκηση περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αλλά οι βολές δεν θα είναι με πραγματικά πυρά.

Οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν με βομβαρδιστικά B-52 που θα «σηκωθούν» από αεροπορική βάση της Βόρεια Ντακότα. Η κύρια περιοχή ασκήσεων θα απέχει περισσότερο από 1.000 χιλιόμετρα από τη Ρωσία. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η πυρηνική αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ παραμένει «αξιόπιστη, αποτελεσματική, ασφαλής και ασφαλής», δήλωσε ο αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, θα συμμετέχουν έως και 60 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών επιτήρησης και ιπτάμενων τάνκερ. Πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πάνω από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα.

NATO and Russia to hold long planned exercises of nuclear forces as tensions over Ukraine remain high

ΔΗΜΟΦΙΛΗ