ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Ραϊσί κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι υποκινεί «το χάος και τον τρόμο» στην Ισλαμική Δημοκρατία

Ιράν: Ο Ραϊσί κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι υποκινεί «το χάος και τον τρόμο» στην Ισλαμική Δημοκρατία
«Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να θυμάται τα αιώνια λόγια του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος αποκάλεσε την Αμερική 'τον μεγάλο σατανά'», δηλώνει η Εμπραχίμ Ραΐσί Iranian Presidency Office via AP

«Βρυχάται» το ιρανικό καθεστώς μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι στέκεται «στο πλευρό των πολιτών, των θαρραλέων γυναικών του Ιράν».

 

Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι υποκινεί «το χάος, τον τρόμο και την καταστροφή» στην Ισλαμική Δημοκρατία, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, εν μέσω των διαδηλώσεων που έχουν συγκλονίσει τη χώρα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος, που επιτρέπει στον εαυτό του μέσω των σχολίων του να υποκινεί το χάος, τον τρόμο και την καταστροφή σε μια άλλη χώρα, θα πρέπει να θυμάται τα αιώνια λόγια του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος αποκάλεσε την Αμερική 'τον μεγάλο σατανά'", δήλωσε ο Εμπραΐμ Ραϊσί.

Το Ιράν είχε καταγγείλει νωρίτερα, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, τις δηλώσεις Μπάιντεν ως ανάμειξη στις κρατικές υποθέσεις της χώρας.

Σε σχόλιό του για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πυροδότησε ακριβώς πριν από έναν μήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μάχσα Αμινί, ο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι στέκεται «στο πλευρό των πολιτών, των θαρραλέων γυναικών του Ιράν», και κάλεσε τους Ιρανούς ηγέτες να βάλουν τέλος στη βία κατά των πολιτών στη χώρα τους.

Σε ομιλία του σε κολέγιο στην Καλιφόρνια, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης πως οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να φορούν «ό,τι επιθυμούν».

«Το Ιράν πρέπει να βάλει τέλος στη βία κατά πολιτών που ασκούν απλώς τα θεμελιώδη δικαιώματά του», τόνισε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν εδώ και έναν μήνα την Ισλαμική Δημοκρατία μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

«Το Σάββατο, ο Μπάιντεν αναμείχθηκε στις κρατικές υποθέσεις του Ιράν υποστηρίζοντας τις ταραχές. Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσπαθήσει απεγνωσμένα να πυροδοτήσει αναταραχή στο Ιράν με διάφορες δικαιολογίες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νασέρ Καναανί, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται σήμερα, Κυριακή, το πρακτορείο ISNA.

Οι διαδηλώσεις μετά το θάνατο της Μάχσα Αμινί -που είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας, ο οποίος επιβάλλει κυρίως στις γυναίκες να φορούν μαντίλα- θέτει μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μετά την επανάσταση του 1979, καθώς οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και ορισμένοι φωνάζουν συνθήματα για τον θάνατο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της Αλί Χαμενεΐ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ