ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αναφορές για εκρήξεις και στην Οδησσό

Ουκρανία: Αναφορές για εκρήξεις και στην Οδησσό
Φωτογραφία αρχείου από Ουκρανούς στρατιώτες στην Οδησσό AP Photo/Sergei Poliakov

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Οδησσό, με το ουκρανικό Nexta να αναφέρει πως σημειώνονται και εκεί εκρήξεις. 

Στην πόλη έχει κηρυχτεί επίσης συναγερμός για αεροπορική επιδρομή, ενώ πολλές εκρήξεις με drone καμικάζι σημειώνονται στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Μποφέι της Guardian ανέφερε πως τουλάχιστον εννέα drone προχώρησαν σε επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, προκαλώντας εκρήξεις.

Και αυτό γιατί Ουκρανοί στρατιώτες δεν μπόρεσαν να τα καταρρίψουν.

Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε τουλάχιστον δύο εκρήξεις στο κέντρο της πόλης στο λογαριασμό του στο Telegram και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα καταφύγια.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν και άλλες.

Ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι ανέφερε επίσης στο Telegram πως σημειώθηκε επίθεση με drone καμικάζι.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα αεράμυνας, συντομότερο δυνατό. Δεν έχουμε χρόνο για καθυστερήσεις. Περισσότερα όπλα για να υπερασπιστούμε τον ουρανό και να καταστρέψουμε τον εχθρό», έγραψε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πολλά κτήρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές από την επίθεση.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drone, ξέσπασε φωτιά σε ένα μη οικιστικό κτήριο στην περιοχή Σεφτσένκιβ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι διαδώστες βρίσκονται στο σημείο. Αρκετά κτήρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές», σημείωσε σε άλλη ανάρτηση ο δήμαρχος λέγοντας πως οι Αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν πληροφορίες για τα τυχόν θύματα.

Ο επικεφαλής του κρατικού σιδηροδρόμου της Ουκρανίας, ανέφερε πως άλλος βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στον κεντρικό σταθμό του Κιέβου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση αυτή.

Δείτε εικόνα από το drone καμικάζι:

Αεροπορική επιδρομή στη Ζαπορίζια

Παράλληλα, ο Ανατόλι Κουρτέβ, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε επίθεση στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θύματα.

«Απόψε, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής, οι ρατσιστές κατακτητές εξαπέλυσαν επίθεση στα περίχωρα της πόλης και στα προάστια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν υπάρχουν καταστροφές και τραυματίες», έγραψε στο Telegram.

Πυρκαγιά σε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας στο Ντνιπροπετρόφσκ

Στο μεταξύ πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ έπειτα από πυραυλικό πλήγμα στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

«Τρεις πύραυλοι του εχθρού καταστράφηκαν από τις αντιαεροπορικές μας δυνάμεις», ανέφερε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο κυβερνήτης της επαρχίας στο Telegram.

«Ένας πύραυλος έπληξε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας. Έχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. Όλες οι υπηρεσίες εργάζονται στο σημείο», πρόσθεσε.

Το Ιράν κατηγορείται πως προμήθευσε τη Ρωσία με τα drone καμικάζι

Το Κίεβο και πολλοί από τους δυτικούς του συμμάχους έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ιρανικής κατασκευής για τις επιθέσεις του στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Η Τεχεράνη πάντως το αρνείται κάνοντας λόγο για ουδετερότητα στον πόλεμο.

Σημειώνεται πως την 10η Οκτωβρίου, ρωσικοί βομβαρδισμοί εύρους χωρίς προηγούμενο για μήνες έπληξαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις. Είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 105 και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Την περασμένη Τρίτη, η Ρωσία, που έχει υποστεί αρκετές ήττες στα πεδία των μαχών τελευταία, συνέχισε τα πλήγματα, μικρότερου εύρους, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως ενεργειακές υποδομές στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τα μέτωπα.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν σε αντίποινα για την έκρηξη που κατέστρεψε εν μέρει τη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία, υποδομή στρατηγικής σημασίας.

Την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε ικανοποιημένος από τα μαζικά πλήγματα και έκρινε πως δεν είναι απαραίτητοι «προς το παρόν» νέοι βομβαρδισμοί ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ