ΚΟΣΜΟΣ

Υπεξαίρεση 1 δις από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ουγγαρίας

Υπεξαίρεση 1 δις από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ουγγαρίας
Οι Γκιόργκι Ματόλκσι (Α) και Βίκτορ Ορμπάν (Δ) REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Ο Γκιόργκι Ματόλκσι, κεντρικός τραπεζίτης της Ουγγαρίας, «ξαναέγραψε» τους κανονισμούς που διέπουν τον ρόλο του, χρησιμοποιώντας κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας προς ίδιον όφελος και πλουτισμό.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας της Ουγγαρίας από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, πριν από τρία χρόνια, ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» τροφοδότησε έξι ιδρύματα ιδιοκτησίας του με τουλάχιστον 1 δις δολάρια, προκαλώντας την αντίδραση των ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο Γκιόργκι Ματόλκσι είπε πως τα χρήματα δεν ήταν πια δημόσια κι Ορμπάν επιχείρησε να συγκαλύψει τις μυστικές συναλλαγές.

Όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την δημοσιοποίηση των αρχείων που περιγράφουν με λεπτομέρειες τις συναλλαγές και τα ονόματα των «ευεργετηθέτων» που κινούνται στον στενό συγγενικό και φιλικό κύκλο του κεντρικού τραπεζίτη.

Από κέρδη ύψους περίπου 1,8 δισ. δολαρίων της Τράπεζας της Ουγγαρίας το 2014 και εκμεταλλευόμενος τη νομοθεσία που δεν υποχρεώνει την κεντρική τράπεζα να δώσει μέρισμα στην κυβέρνηση, ο Ματόλκσι τροφοδότησε με κεφάλαια ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων έξι ιδρύματα που ίδρυσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα κεφάλαια σε υποτροφίες, αγορές ακινήτων και έργων τέχνης, για δώρα στην προσωπική του φρουρά και για εκδόσεις βιβλίων που είχε γράψει ο ίδιος ή που αφορούσαν τον ίδιο.

Ο Ματόλκσι απέρριψε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε κάτι κακό, ενώ απέδωσε τις κατηγορίες στην αντιπολίτευση ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για πολιτική επίθεση. Από την πλευρά του ο Ορμπάν δεσμεύθηκε να σταθεί στο πλευρό του «μέχρι ο ουρανός να πέσει στη γη».

Ωστόσο η κατακραυγή της κοινής γνώμης ανάγκασε τον κεντρικό τραπεζίτη να διοχετεύσει περίπου 177 εκατ. δολάρια στο υπουργείο Οικονομικών ενώ ο Ορμπάν συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του 2017 ένα νόμο που προβλέπει ότι οι κρατικές εταιρείες μπορούν να κρατούν μυστικά τα οικονομικά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ