ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Νέος πρωθυπουργός ο Κρίστερσον - Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο

Σουηδία: Νέος πρωθυπουργός ο Κρίστερσον - Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο
Ο Κρίστερσον θα ηγείται πλέον κυβέρνησης μειοψηφίας, με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων AP / Michael Probst

Την απόλυτη πλειοψηφία του κοινοβουλίου έλαβε ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών στη  Σουηδία, Ουλφ Κρίστερσον, και εξελέγη την Δευτέρα πρωθυπουργός της χώρας, με τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD).

Ο Κρίστερσον θα ηγείται πλέον κυβέρνησης μειοψηφίας, με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, έπειτα από τη νίκη του δεξιού/ ακροδεξιού μπλοκ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο κόμμα από το μπλοκ αυτό, το SD, δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά συμφώνησε να στηρίξει τον σχηματισμό της, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη φορά που το εθνικιστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα θα έχει άμεση επιρροή στην πολιτική.

O Κρίστερσον θα διαδεχεθεί την Μαγκνταλένα Άντερσον, που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την παραίτησή της αναγνωρίζοντας την ήττα της αριστεράς και τη νίκη του συνασπισμού της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές.

Ο συνασπισμός, που αποτελείται από τρία κόμματα της δεξιάς και το ακροδεξιό κόμμα «Δημοκράτες της Σουηδίας» (SD), έχει «μια πλειοψηφία μικρή, αλλά ωστόσο πλειοψηφία», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα ζητήσω συνεπώς αύριο (Πέμπτη) να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργού και η ευθύνη για τη συνέχεια θα ανατεθεί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ