ΚΟΣΜΟΣ

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Στην Ευρώπη κατέφυγε η Ρωσίδα δημοσιογράφος που σήκωσε το αντιπολεμικό πλακάτ

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Στην Ευρώπη κατέφυγε η Ρωσίδα δημοσιογράφος που σήκωσε το αντιπολεμικό πλακάτ
Η δημοσιογράφος διέφυγε από τη Ρωσία με την κόρη της και «βρίσκεται υπό την προστασία ευρωπαϊκού κράτους», δήλωσε ο συνήγορός της Screengrab

Τη διαφυγή της δημοσιογράφου Μαρίνα Οβσιανίκοβα από τη Ρωσία επιβεβαίωσε ο σύνηγορός της, επισημαίνοντας ότι «βρίσκεται υπό την προστασία ευρωπαϊκού κράτους». Η Ρωσία είχε συμπεριλάβει την δημοσιογράφο και πρώην συνεργάτιδα της κρατικής τηλεόρασης στη λίστα καταζητούμενων, αφότου παραβίασε τον κατ' οίκον περιορισμό στον οποίο είχε τεθεί εξαιτίας της αντιπολεμικής παρέμβασής της.

Η δημοσιογράφος εγκατέλειψε τη Ρωσία μαζί με την κόρη της, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της, Ντμίτρι Ζαχβάτοφ, περίπου δέκα ημέρες αφότου είχε γίνει γνωστό πως παραβίασε τον κατ' οίκον περιορισμό και τα ίχνη της αγνοούνται.

«Η Οβσιανίκοβα διέφυγε από τη Ρωσία με την κόρη της λίγες ώρες αφότου εγκατέλειψε το διαμέρισμα της, στο οποίο είχε τεθεί σε κατ] οίκον περιορισμό» δήλωσε ο δικηγόρος της, προσθέτοντας ότι μητέρα και κόρη βρίσκονται στην Ευρώπη.

Βρίσκεται επί του παρόντος «υπό την προστασία ενός ευρωπαϊκού κράτους» , δήλωσε ο δικηγόρος της, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς «αυτό μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα» για την ίδια.

Δικαστήριο της Μόσχας εξετάζοντας σήμερα το ζήτημα της επιμέλειας της ανήλικης κόρης της Οβσιανίκοβα, αποφάσισε ότι την επιμέλεια του παιδιού πρέπει να την έχει ο πατέρας της, με τον οποίο η δημοσιογράφος έχει χωρίσει. Όπως γράφει ο ιστότοπος SOTA, το τμήμα κηδεμονίας δήλωσε ότι «το παιδί πρέπει να παραμείνει με τον πατέρα του, επειδή η μητέρα του ασχολείται με πολιτική δραστηριότητα»

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Μαρίνα Οβσιανίκοβα θα πρέπει να καταβάλει διατροφή και για τα δύο παιδιά της 35.000 ρουβλίων(577,3 ευρώ) και όταν ο γιος της ενηλικιωθεί, 17.000 ρούβλια (280,4 ευρώ).

Ο ίδιος ο σύζυγός της Ίγκορ Οφσιάνικοφ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Μαρίνα Οβσιανίκοβα έφυγε από τον κατ΄οίκον περιορισμό και πήρε μαζί της την 11χρονη κόρη της.

Η ίδια προς το παρόν δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση. Η τελευταία της ανάρτηση στο κανάλι της στο Telegram, στο οποίο ανέφερε ότι δεν θα τηρήσει τους κανονισμούς για τον κατ' οίκον περιορισμό, έγινε στις 5 Οκτωβρίου.

Τον Μάρτιο, κατά την διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, η Οβσιανίκοβα εμφανίστηκε πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια Γιεκατερίνα Αντρέγιεβα, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Όχι στον πόλεμο!»

Η δημοσιογράφος συνελήφθη τότε, ενώ την επόμενη μέρα της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερη.

Εν συνεχεία έφυγε για την Γερμανία.

Τον Ιούλιο επιστρέφοντας, της επιβλήθηκε δύο φορές πρόστιμο με βάση το άρθρο περί «δυσφήμισης του στρατού» για μια αντιπολεμική ανάρτηση της στο Facebook και για δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Στα μέσα Αυγούστου η δημοσιογράφος τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό με την κατηγορία της διασποράς «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμική πικετοφορία απέναντι από το Κρεμλίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ