ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Σε ετοιμότητα ρωσικά και λευκορωσικά στρατεύματα για την άμυνα της Λευκορωσίας

Πόλεμος Ουκρανία: Σε ετοιμότητα ρωσικά και λευκορωσικά στρατεύματα για την άμυνα της Λευκορωσίας
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι η Λευκορωσία συμφώνησε να αναπτύξει μια κοινή περιφερειακή ομάδα επικαλούμενη «την επιδείνωση της κατάστασης στα δυτικά σύνορα του κράτους της Ένωσης» (AP Photo, File)

Τα ρωσικά και τα λευκορωσικά στρατεύματα «άρχισαν να αναπτύσσουν και να εκτελούν καθήκοντα για την ένοπλη άμυνα» της Λευκορωσίας, σύμφωνα με τον Λευκορώσο υπουργό Άμυνας Βίκτορ Κρένιν, μετέδωσε τη Δευτέρα το κρατικό μέσο ενημέρωσης της Λευκορωσίας BELTA.

«Σήμερα, με βάση την τρέχουσα κατάσταση, ενεργούμε σταδιακά, εφαρμόζοντας μεμονωμένα μέτρα που στοχεύουν στην προληπτική ετοιμότητα της περιφερειακής ομάδας να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες προκλήσεις και απειλές», είπε ο Κρένιν, κατά την επίσκεψή του σε ένα από τα εργοστάσια της Λευκορωσίας σύμφωνα με το BELTA.

«Η ίδια η περιφερειακή ομάδα στρατευμάτων και δυνάμεων είναι ένας πολύπλοκος οργανισμός πολλών συστατικών. Περιλαμβάνει σώματα διοίκησης και ελέγχου σε διάφορα επίπεδα, και στρατεύματα και δυνάμεις, καθώς και διάφορα συστήματα υποστήριξης, τόσο λευκορωσικά όσο και ρωσικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βόλφοβιτς, υφυπουργό του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας, η περιφερειακή ομάδα στρατευμάτων στο έδαφος της δημοκρατίας αναπτύσσεται σε ελλιπή σύνθεση.

«Στο μέλλον, η ζωή θα δείξει αν θα το αναπτύξουμε σε πλήρη κλίμακα ή όχι», είπε ο Βόλφοβιτς, σύμφωνα με την BELTA.

Τη Δευτέρα, ο Βάλερι Ρεβένκο, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας, δήλωσε σε tweet ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει περίπου 170 άρματα μάχης, έως και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και έως και 100 πυροβόλα και όλμους με διαμέτρημα μεγαλύτερο από 100 χιλιοστά στη Λευκορωσία ως μέρος της αναπτυσσόμενης λευκορωσορωσικής ομάδας στρατευμάτων.

«Η Λευκορωσία θα λάβει 9.000 άτομα προσωπικό, περίπου 170 άρματα μάχης, έως και 200 AFV και έως και 100 πυροβόλα και όλμους διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών», ανέφερε ο Ρεβένκο στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι η Λευκορωσία συμφώνησε να αναπτύξει μια κοινή περιφερειακή ομάδα επικαλούμενη «την επιδείνωση της κατάστασης στα δυτικά σύνορα του κράτους της Ένωσης».

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας και της Ρωσίας θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις αντιαεροπορικών πυραύλων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ.

Στρατιωτικές μονάδες θα αναπτυχθούν «σε τέσσερα πεδία βολής στη Λευκορωσία, στο ανατολικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας», σύμφωνα με αξιωματούχο του λευκορωσικού υπουργείου Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ